Suriye Dışişleri Bakanı İran’da: ‘Türkiye’nin müdahalesini reddediyoruz’

20-07-2022
Etiketler Recep Tayyip Erdoğan ABD Rojava Suriye İran Faysal Mikdat
A+ A-

Haber Merkezi – Tahran'ı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, "Türkiye, Suriye topraklarında güvenli bölge kurdu. Türkiye'nin bu girişimi Şam ile çatışmaya yol açabilirdi. Türkiye'nin Suriye topraklarına yönelik her türlü müdahalesini ve güvenli bölge için bu girişimlerini reddediyoruz” dedi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ev sahipliğinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla yapılan ve Salı günü sona eren zirvenin ardından Çarşamba günü resmi ziyaret amacıyla Tahran'a giden Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, burada İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdulahiyan ile bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda gazetecilere açıklamalarda bulunan Mikdad, Türkiye'den Suriye topraklarına yönelik herhangi bir harekatın "ve sözde 'güvenli bölge' oluşturulmasının bölgedeki güvenlik ve istikrarı zedeleyeceğini" dile getirdi.

Basın toplantısında gerek İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, gerekse Suriyeli mevkidaşı Mikdad, Türkiye'ye Suriye topraklarına girmeme çağrısında bulundu.

“Amerikalı güçler bölgeyi terk etmeli”

Tasnim haber ajansının aktardığına göre, Abdullahiyan basın toplantısında şu ifadelere yer verdi:

"Dün Tahran’da 7. Astana süreci zirvesi düzenlendi. Suriye'nin yaşadığı hassas koşullar ve çatışma ihtimallerinden dolayı, bu zirve gelişmelerin yönünü değiştirmeye ve siyasi bir yola sokmaya çalıştı. Yapılan tavsiyelerin Astana süreci liderleri tarafından dikkate alınmasını umuyoruz. Suriye ve Türkiye'nin bu süreci iyi bir şekilde geride bırakmasını umuyoruz.

Amerika, IŞİD ile mücadelede bahanesi ile hareket ediyor. Fırat'ın doğusu Suriye kaynaklarının talan edildiği bir bölgeye dönüşmüş durumda. Amerikalı güçler derhal bölgeyi terk etmeli.

Suriye'yi yeniden inşa etme ve Suriyeli mültecileri şehirlerine geri dönmeye çağırma da ele aldığımız konular arasındaydı."

“Türkleştirme ve Suriye'de terör gruplarını desteklemesine karşıyız”

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat ise basın toplantısında şu açıklamalarda bulundu:

"İran'ın Suriye toprak bütünlüğünü koruyan bildiriler yayımlanma sürecindeki çabalarından dolayı memnunuz."

Türkiye, Suriye topraklarında güvenli bölge kurdu. Türkiye'nin bu girişimi Şam ile çatışmaya yol açabilirdi. Türkiye'nin Suriye topraklarına yönelik her türlü müdahalesini ve güvenli bölge için bu girişimlerini reddediyoruz.

Türkleştirme ve Suriye'de terör gruplarını desteklemesine karşıyız."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli