Esad’dan ‘ademi merkeziyetçilik’ çıkışı
Haber Merkezi – Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, daha önce “Mahalli İdareler Kanunu” çıkartıklarını, ancak savaş nedeniyle yasanın hayata geçmesnin geciktiğini belirterek, “Bu adım için şu anda bir fırsat oluştuğunu düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
Beşar Esed, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üzerinden iki ayı aşkın bir süre geçtikten sonra geçen hafta Hüseyin Arnus başkanlığında yeni bir hükümetin kurulması için bir başkanlık kararnamesi yayınlamıştı.
Başbakan Hüseyin Arnus başkanlığında yeni hükumet üyelerinin yemin ettiği kabine toplantısında konuşan Esad, önemli mesajlar verdi.
Suriye resmi haber ajansı SANA’da yter alan habere göre, hükümet olarak bir çok zorluklarla karşılaştıklarını vurgulayan Esad, bunların bazılarının iç koşullardan, bazılarının da dış koşullardan kaynaklandığını söyledi.
Suriye’yi “olması gereken yere” taşıyabilmek için hükümeti ve devlet kurumlarını reforme etmek gerektiğini vurgulayan Beşar Esad, “Durumun savaştan önceki haline dönmesini beklemiyoruz. Bir önceki aşamada öncelik güvenliği sağlamaktı ama bugün öncelik üretim ve iş imkanlarıdır. Üretimin başlaması, kalkması ve üretimin devamlılığı için güvenlik gerekliydi. Bugün ise tam tersi, özellikle Suriye topraklarının büyük bir bölümünün teröristlerden kurtarılmasından sonra istikrarı sağlamak için üretim gerekiyor” dedi.
Milyonlarca insanın milli meselelerinden bahsedildiğinde onlarca kişiden oluşan devlet kurumlarının tüm halk adına düşünmesinin imkansız olduğuna vurgu yapan Esad, “Bu nedenle, katılım fikri, çalışmadaki başarımız için esastır. Popüler girişimler ve popüler kuruluşlarla, insanlarla, uzmanlarla, katılımı mümkün olduğunca genişletmek daha fazla fikir anlamına gelir” ifadelerini kullandı.
Beşar Esad, “Katılımdan bahsettiğimizde, ilke olarak şeffaf olmadan vatandaşı ortak edemeyiz. Şeffaflık işimizin temel ilkesi olmalıdır. Böyle olmazsa vatandaş bize katılamaz, fikrini ifade edemez ve bilmediği bir konuda karar vermemize yardımcı olamaz. Şeffaf paylaşım, yöneticiler olarak hatalarımızı azaltır” şeklinde konuştu.
“Burada yerel yönetimin rolü ortaya çıkıyor” diyen Suriye Devlet Başkanı, yerel yönetimlerin güçlendirilmesine ilişkin de şu ifadeleri kullandı:
“Mahalli idareler kanunu savaştan önce çıkarılmıştı. Ancak savaş, bu yasanın yürürlüğe girmesini, uygulanmasını ve kademeli de olsa merkezileşmeden ademi merkeziyetçiliğe geçişi geciktirdi. Bu adım için şu anda bir fırsat oluştuğunu düşünüyorum. Çünkü yerel konseyler yerel çıkarlarını en iyi bilen ve teklifte bulunanlardır. Bu, merkezi otoritenin ve merkez görevlinin ayrıntılarda boğulmaktan uzak durmasına ve yapması gereken temel görevlerine, yani stratejik düşünme, izleme ve plan yapmaya yönelmesine fırsat veriri. Aynı zamanda, ademi merkeziyetçilik, daha zengin ve daha fakir olan farklı bölgeler arasında ve kırsal alanlar ile şehir arasında dengeli bir gelişme sağlar.
Bu kanunun uygulanması yoluyla yerel meclislere güvenilebilir. Adem-i merkeziyetçilikten ve dengeli kalkınmadan bahsettiğimiz için terörün harap ettiği bölgelere, kırsal alanlara öncelik vermek gerekiyor. Kalkınmada daima şehirlere odaklanıyorduk. Bu da kırsal kesimdeki vatandaşları şehre göç etmeye teşvik ediyordu. Bu yüzden şehir hizmetleri değerini kaybediyor, kırsal kesim de esas olarak hizmetten yoksun kalıyordu. Dolayısıyla her ikisi de kaybediyordu. Ama eğer biz kırsalı geliştirirsek, şimdi de tam zamanı, iyi bir altyapıyla, zamanla da olsa onu geliştirmek ve yeniden inşa etmek için bir fırsat var. Böylece kırsal kesim kazanır ve biz de göçü şehirden kırsala doğru ters yöne çevirebiliriz.”
Beşar Esad, birkaç ay önce çıkarılan yatırım kanunu vesilesi ile bu sektörle ilgilenenlere ve yatırımcılara olumlu yanıt verdiklerini söyledi.