Çeçen ve Arnavut savaşçılar İdlib’den Ukrayna'ya gidiyor

15-01-2023
Rûdaw
Etiketler Çeçen Arnavut İdlib Rusya Ukrayna
A+ A-

Erbil (Rudaw) - Kuzeybatı Suriye'de (İdlib bölgesi) savaşan bir grup Çeçen ve Arnavut savaşçıların, Ukrayna güçleriyle birlikte Rusya’ya karşı savaşmak amacıyla Ukrayna'ya hareket ettiği bildirildi.

Ukrayna cephesine giden Arnavut savaşçıların, Ebu Kutada el Albani grubundan ayrılanlar olduğu belirtiliyor.

Abdulhakim el Çiçani adıyla tanınan Rüstem Aziyev de, Suriye'de Ecnad el-Kavkaz’a liderlik etti, şimdi ise Rusya'ya karşı Çeçen savaşçılara liderlik ediyor.

Rûdaw’a konuşan İdlib’deki cihatçı gruplar konusunda uzman olan Humam İsa, söz konusu gruplar ve silahlı kuvvetlerinin sayısı hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Buna göre İdlib bölgesindeki başlıca yabancı gruplar şunlar:

Cunud el Şam: Müslim Çiçani’nin komutası altındalar ve 300 civarında silahlı savaşçıları bulunuyor.

Cunud el Kavkaz: Lazkiye eyaletinin kuzey kesiminde faaliyet gösteriyorlar, 200 kişiden oluşuyor.

Ensar el İslam: Rojhılat, Rojava ve Kürdistan Bölgesi’nden Kürtlerin yer aldığı bir örgüt. Yaklaşık 400 kişiden ibaret bir örgüt.

Arnavut Taburu: 2013 yılında Ebu Kutade el Albani komutasında kuruldu, sayıları yaklaşık 150.

İdlib’deki cihatçı gruplar konusunda uzman olan Humam İsa, Suriye'den dışarıya yabancı savaşçı göçünün başladığını söyledi.

Humam İsa, "Bir grup Arnavut savaşçı, Ukrayna güçleriyle birlikte savaşmak amacıyla Ebu Kutada el Albani'nin grubundan ayrıldıktan sonra İdlib'den Ukrayna'ya hareket etti. Lazkiye ve Hama kırsalında Suriye rejimi ve Rus güçlerine karşı savaşma deneyimi olan Çiçani ve Cunud el Kavkaz savaşçıları, yakın zamanda Suriye'nin kuzeybatısından Ukrayna'ya gitti” diye konuştu.

Yabancı militan gruplar ağırlıklı olarak Tahrir el-Şam'ın kontrolü altındaki bölgelerde faaliyet gösteriyor. Bazı gözlemciler bu cihatçı grupların İdlib’den ayrılmasını Suriye ile Türkiye arasındaki yakınlaşma sürecinin bir parçası olarak görüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli