SURİYE - UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selahaddin Kalesi ağır hasar gördü

13-03-2023
Rûdaw
Etiketler Deprem Suriye Tarihi eser Hasar
A+ A-

Haber Merkezi – Maraş Merkezli depremler Suriye’nin tarihi eserlerine de büyük zarar verdi. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Selahaddin Kalesi depremde ağır hasar gördü.

10. yüzyılda inşa edilen Selahaddin Kalesi'nin bekçisi Zuhar Hasan, yıkıntıların arasından geçerken, "Kalenin tüm kuleleri tehlikede" dedi ve kulelerden birinin depremden sonra yıkıldığına işaret etti.

Hasan, “Kalan parçalar kaçınılmaz olarak çökecek. Bu sadece bir zaman meselesi" diye devam etti.

Ormanla çevrili tepedeki kale, yetkililerin 6 Şubat depremlerinde hasar gördüğünü söylediği düzinelerce kültürel miras alanı arasında yer alıyor.

Hasar gören antik yerler arasında Suriye'nin Halep şehri, ünlü kalesi ve antik şehir de yer alıyor.

Selahaddin Kalesi, 2006'dan beri Birleşmiş Milletler Dünya Mirası Listesi'nde, ayrıca Suriye iç savaşının başlamasından iki yıl sonra, 2013'ten beri de “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'nde” bulunuyor.

Ancak Batı Suriye'nin çoğunlukla hükümet kontrolündeki Lazkiye kentinde bulunan kale, çatışmaları yara almadan atlattı ve geçen ayki depreme kadar da halka açıktı.

Kalenin bekçisi Hasan, artçı sarsıntıların ve hatta şiddetli yağmurun, ana cephesi tepeden zemine kadar çatlamış olan kaleye daha fazla zarar verebileceğinden korktuğunu söyledi ve "Her taş levha en az bir ton ağırlığında. Kalenin vadiye düşen hiçbir parçası asla geri alınamaz” diye ekledi.

Deprem, Sümerler ve Fenikeliler de dahil olmak üzere eski uygarlıklara ev sahipliği yapan Bereketli Hilal'deki en uzun süreli yerleşim alanlarından birini vurdu.

Başkent Şam'daki, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Başkanı Nezir Awad, hükümetin kontrolü dışındaki alanlar da dahil olmak üzere, depremden etkilenen tarihi miras yerlerinin haritasını incelerken, Halep, İdlib, Lazkiye ve Tartus vilayetlerinin ağır şekilde etkilendiğini kaydederek, "40'tan fazla hasarlı bölge tespit ettik. Halep Kalesi ve Eski Şehir en kötü hasar alan yerler” dedi.

Awad, “Paha biçilmez tarihi hazineleri kaybetmemek için acil müdahale gerektirdiğini" söyledi.

Awad silahlı grupların kontrolündeki birkaç bölgeden gelen"ağır hasar" raporlarına atıfta bulunarak, ülke genelindeki hasarı tespiti için uluslararası deprem uzmanlarına çağrıda bulundu.

AFP fotoğrafçısı, HTŞ isimli cihatçı grup tarafından kontrol edilen kuzey Halep’te, adını ünlü bir keşişten alan eski bir Hıristiyan hac yeri olan Aziz Simeon Stylites manastırındaki ağır hasarı görüntüledi.

Bir başka AFP muhabiri de, İdlib’in kuzeyinde, sınırdaki Harim kasabasında asırlık bir kalenin bazı duvarlarının ve avlu kemerlerinin çöktüğünü söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli