Suriyeli mültecilerin evlerine dönmesi için Şam’da uluslararası konferans

11-11-2020
Rûdaw
Etiketler Uluslararası Mülteci Konferansı Suriye Mülteci Türkiye Kürdistan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Suriye’nin başkenti Şam’da düzenlenen uluslararası konferansta mültecilerin ülkelerine dönmesi konusu tartışılıyor.

Rusya’nın sponsorluğunda başketn Şam’da bugün başlayan “Uluslararası Mülteci Konferansı” iki gün sürecek.

Uluslararası Mülteci Konferansı’nda ana gündem maddesi olarak Suriyeli mültecilerin evlerine dönmesi tartışılacak.

Suriye Devlet Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, konferans ile Suriyeli mültecilerin evlerine dönmesi için yardımcı olunması ve geri dönüşler için bir yol bulunmasının umut edildiği belirtildi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 9 Kasım’da Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin ile video konferans yoluyla yaptığı görüşmede, Suriyeli mültecilerin çoğunluğunun evlerine dönmek istediğini belirterek, bu konuda Putin’den yardım istemişti.

Görüşmede, Putin’de Suriye hükümetinin mültecilerin geri dönmesi için yaptığı çalışmaları desteklemişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, Suriyeli 7.6 milyon mülteci Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Kürdistan Bölgesi gibi dünyanın farklı ülkelerinde yaşıyor. Suriyeli mültecilerin bir kısmı da Almanya’da yaşıyor.

Ayrıca, Suriye içinde de 6.1 milyon kişi evlerini terkederek ülke içinde faklı bölgelere göç etmiş.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Suriyeli mültecilerin yüzde 81’i Suriye’ye komşu ülkelerde yaşıyor. Türkiye’de 3.6 milyon, Lübnan’da 950 bin, Ürdün’de 700 bin ve 500 bin civarında ise Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yaşıyor.

Almanya’da da 500 bin Suriyeli mülteci bulunuyor.

Uluslararası kuruluşlar, hükümet güçlerinin ülkenin bir çok bölgesinde kontrolü sağlamasına rağmen Suriye’nin mültecilerin dönmesi için güvenli ve istikrarlı bir ülke olarak görmüyorlar.

Suriye resmi ajansı SANA, Rusya sponsorluğunda 2 gün sürecek konferansa İran, Çin, Lübnan, Pakistan ve Umman'ın katılacağını açıklamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli