Suriye Petrol Bakanlığı yetkilisi: Doğu Suriye’den doğalgaz alımı için çalışmalar sürüyor

11-02-2025
Rûdaw
Etiketler Suriye Doğu Suriye Kuzey ve Doğu Suriye Rojava Özerk Yönetimi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Suriye Petrol Bakanlığı yetkilisi Ahmed Süleyman, Suriye'nin doğusundan doğalgaz almak için çalışma yürüttüklerini duyurdu. Süleyman, Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolü altındaki bölgeleriden çıkan petrolün Suriye’nin diğer bölgelerine gönderilmesi konusunda henüz bir anlaşma olmadığını söyledi.

Rûdaw TV’den Nalin Hasan’ın sorularını yanıtlayan Suriye Petrol Bakanlığı Genel İlişkiler Sorumlusu Ahmed Süleyman, özel şirketler ve Suudi Arabistan ile Katar gibi devletler tarafından Suriye'ye akaryakıt ve petrol ürünleri desteği sağlanacağına dair çeşitli vaatlerde bulunulduğunu ancak bu vaatler doğrultusunda şu ana kadar herhangi bir adım atılmadığını söyledi.

“Akaryakıt fiyatlarındaki düşüş ihalelere bağlı”

Süleyman, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşünün nedenini ise Petrol ve Maden Bakanlığı'nın duyurduğu ihale olduğunu belirterek, “Çok şükür ihaleler yapıldı, sözleşmeler imzalandı ve petrol ürünlerinin fiyatları yavaş yavaş düşecek” dedi.

“Katar ile doğalgaz projesi için görüşme yapılmıyor”

“2011 öncesinde Katar gazının Avrupa'ya taşınması konusunda stratejik bir plan vardı. Bu projenin yeniden canlandırılması için Katar'la herhangi bir görüşme var mı?” sorusuna Süleyman, “Şu anda bu konuda herhangi bir müzakere veya araştırma yok. Bu, devrimden önceki eski bir projeydi” yanıtını verdi.

“Rusya ve İran ile yapılan anlaşmalar gözden geçirilecek”

Esad rejimi, Suriye'de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları için Rusya ile anlaşmalar imzalamıştı.

Ahmed Süleyman, “Bu anlaşmalar hala geçerli mi?” şeklindeki soru üzerine, “Önceki rejimle imzalanan tüm anlaşmalar ve sözleşmeler yeniden değerlendirilecek ve uzman komiteler tarafından değerlendirilecek. Bunlar yasal ve etik olursa, Allah'ın izniyle devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.

Ahmed Süleyman, İran ile enerji ve akaryakıt alanında imzalanan sözleşmelerin akıbetine ilişkin ise, “Aynı şey İran için de geçerli. Eski rejimle imzalanan tüm sözleşmeler uzman komitelere sunulacak ve onlar da bunlar hakkında karar verecek” dedi.

“Savaş ve yaptırımlar enerji sektörünü vurdu”

Suriye'de daha önce tüm petrol sahalarından günlük 385 bin varil petrol çıkarıldığını kaydeden Süleyman, “Simdi tüm sahalara dair elimizde veri yok, sadece yeni yönetimin kontrolündeki sahalara dair veri var. Kontrolümüzdeki sahalardan günlük üretimin yaklaşık 10 bin varil. Bu, Suriye'nin tüm sahalardaki toplam üretiminin çok küçük bir yüzdesini oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Mevcut kuyuların yenilenmesi ve yeni kuyuların aranması konusunda hazırlık ve araştırma aşamasında olduklarını dile getiren Suriye Petrol Bakanlığı yetkilisi, “Şu anda önümüzdeki en büyük engel Suriye'ye uygulanan yaptırımlardır. Suriye'de üzerinde bu yaptırımlar kalktıktan sonra çok sayıda yatırım yapılacak, şirketler gelecek, daha önce Suriye'de faaliyet gösteren şirketler geri dönecek” ifadelerini kullandı.

Ahmed Süleyman, “Yaptırımlar petrol sektörünün tamamını etkiliyor. Hafif ve ağır petrol ithalatından, her türlü petrol ürününün ithalatına, hatta rafineri parçalarının ithalatına kadar her şey yaptırımlardan etkileniyor” diye ekledi.

“Şam ile Kamışlo arasında görüşmeler devam ediyor”

Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolü altındaki bölgelerden çıkarılan petrole ilişkin ellerinde herhangi bir veri olmadığının altını çizen Süleyman, “Şam ile Özerk Yönetim arasında petrol kaynaklarının yönetimi konusunda yapılan görüşmeler ne aşamada?” sorusuna, “Bu konu siyasi yönetimle ilgili, Doğu Suriye yönetimiyle görüşülüyor. Suriye'nin doğusundan gaz alımı ve tüm bölgelerindeki enerji ve termal tesislerin faaliyete geçirilmesi yönünde işaretler var” yanıtını verdi.

Bu konuda Şam ile Kamışlo arasında görüşmeler olduğunu belirten Süleyman, “Dışişleri Bakanlığı ve yeni yönetim, Doğu Suriye yönetimiyle görüşmelerin yapıldığını duyurdu” dedi.

Suriye’de yaşanan 13 yıllık savaşın enerji altyapısını da dumura uğrattığını anlatan Süleyman, “Hasar gerçekten çok büyük ve Suriye devrimi öncesine dönmesi uzun zaman alacak” diye konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli