Suriyeliler Rusya’nın vetosundan endişeli

10-07-2022
Rûdaw
Etiketler Suriyeli Rusya Veto BM
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rusya'nın Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasına ilişkin özel uluslararası kararın uzatılmasını veto etmesinin ardından Türkiye'den İdlib vilayetindeki Bab Al-Hawa Kapısı’ndan Suriye'nin kuzey ve batı bölgelerine son yardım konvoyu gitti.,

Bab Al-Hawa Kapısı Halkla İlişkiler Sorumlusu Mazen Eluş, "Bir kere daha tekrarlıyoruz. Sınır kapısı üzerinden yardımların ulaştırılmasını engelleme kararı, açlık ve kıtlık krizini beraberinde getirecektir. Bu da kontrol edilemez bir durum olacaktır. Bunun yanı sıra 4 milyon insanın gıda güvenliği de risk altına girecek” dedi.

10 Temmuz 2022'de, 2585 sayılı özel uluslararası kararla Suriye'ye insani yardımın ulaştırılması sona eriyor. Rusya, insani yardımın Suriye hükümetinin elinde olmayan bölgelerden değil, Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerden geçmesini istiyor.

Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre, 1 milyon 500 binden fazla kişinin kamplarda yaşadığı Suriye'de Bab Al-Hawa aracılığıyla ayda 2 milyon 400 bin kişiye yardım ulaşıyor.

Suriyeli göçmen Zehra Rahmun, "Rusya bizi çadırlara koydu, susuz bıraktı. Aç bıraktı. Şimdi de ay ortasına kadar bize yetmeyen yemek sepetinden bizi mahrum etmek istiyor” dedi.

Cuma günü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Bab Al-Hawa Kapısı üzerinden Suriye'ye insani yardım teslimatının uzatılmasına ilişkin karar taslağını oyladı,. Konsey'in 13 üyesinden Çin, çekimser kaldı Rusya ise taslağı veto etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli