Suriye muhalefeti parçalanıyor
Erbil (Rûdaw) – İstanbul merkezli Suriye muhalefeti parçalanmayla karşı karşıya kalırken muhalefet yöneticileri birbirlerinin aleyhinde açıklamalarda bulundu.
Merkezi İstanbul’da bulunan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nun (SMDK) parçalanma sürecine girdiği bildirilirken koalisyonda yer alan bazı yönetivilerin uzaklaştırıldığı, bazılarının ayrıldığı ve diğer yöneticilere karşı bildiri yayımladığı kaydedildi.
Suriye muhalefetinin tanınan isimlerinden SMDK İletişim Birimi Yöneticisi Ahmet Ramazan, koalisyondan ayrılarak “İtilaf-Teyar El Islah” adıyla bir açıklama yaptı.
Ramazan, açıklamasında SMDK Başkanı Salim Muslat’ın muhalefet içindeki gerçekleri gizlediğini belirterek gelişmeleri ve muhalefet içinde olanları açıklayacağını söyledi.
Öte yandan Muslat da bir açıklama yayınladı ve açıklamasında, ayrılan yöneticileri kastederek, İtilaf-Teyar El Islah adıyla SMDK (İtilaf) adına bazı sahte açıklamaların yayınlandığını söyledi.
Ankara ofisi kapanmıştı
Ayrıca Mart ayında Suriye muhalefeti, Ankara'daki ofisini kapatma kararı almış, karar sonrası yeni bir tartışma başlamıştı.
Suriye muhalefeti ofisin mali nedenlerle kapatıldığını söylemiş, koalisyon temsilcileri, Ankara ofislerinin kapatılmasının geçici bir karar olduğunu ve koşullar düzeldikten sonra ofisin yeniden faaliyete geçirileceğini söylemişlerdi.
Bazı medya kaynakları ise ofisin Türkiye hükümetinin isteği üzerine kapatıldığı bilgisini aktarmıştı.
Ankara’daki SMDK Ofisi, 2016 yılında Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerle ilgili olarak Türkiye İçişleri Bakanlığı ile koordineli çalışmak üzere açılmıştı.
“Suriye muhalefeti ‘salataya’ döndü”
Bundan bir süre önce de Eski Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Casım bir gazeteye verdiği röportajda Suriye muhalefetinin bir “salataya” döndüğünü, muhalefet içindeki bazı kişilerin Şam rejimi için ajanlık yaptığını ve muhalefetin para kazanma ve ticaret yapma alanına döndüğünü söylemişti.
“Güvenli Suriye’ye dönmek istiyoruz”
SMDK Başkanı Muslat, 23 Mart’ta İstanbul'daki SMDK Genel Merkezi'nde gazetecilerle bir araya gelmiş, "Türkiye bize kucak açtı. Suriyeli yatırımcılar Türkiye'ye yatırım yapmak konusunda burayı kendi vatanı gibi gördüler. Suriye'de kurtarılmış bölgelerde tek bir yönetim olmalı. O bölgede üniversite okul ve hastane yapılmalı. Bu konudan Türkiye'den destek gerekli. Türkiye'de yaklaşık 4 milyon Suriyeli var. Bu durum Türkiye'nin güçlü devletlerden biri olduğunu gösteriyor. Uluslararası arenada önemlidir. Bizim bir felaketimiz Suriye'deki diktatörlük rejimidir. İki ülkenin kardeşçe yaşamasını istiyoruz. Biz ve mültecilerin asıl hedefi vatanımıza dönmek. Bu da siyasi bir değişimin olması gerekir. Güvenli bir ülkeye dönmek istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.