İdlib’de Türkiye’nin desteklediği gruplar karşı taarruz başlattı

10-02-2020
Rûdaw
Etiketler İdlib Suriye TSK arts and culture
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İdlib’de Türkiye’nin desteklediği muhalif gruplar Suriye ordusunun operasyonlarına karşı hamle başlattı. Operasyona TSK’nın da topçu birliklerle destek verdiği belirtiliyor.

Rûdaw’ın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Türkiye destekli gruplar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) de desteği ile İdlib ve Halep kırsalında Suriye ordusuna karşı taarruz başlattı.

Kaynaklar, muhalif gruplarının Neyreb ve Serakip ilçelerinde Rusya ve İran destekli Esad güçlerine saldırdığını aktardı.

Taarruza TSK’nın da top ve obüslerle destek verdiği belirtiliyor.

TSK’dan yoğun askeri sevkiyat

Muhalif grupların bölgede birkaç gündür kontrolünü kaybettikleri bölgeleri geri almayı ve Halep ile Şam’ı birbirine bağlayan M5 karayolunu kontrol etmeyi amaçladığı bildiriliyor.

Suriye ordusu Rusya ve İran’ın desteğiyle Aralık ayından beri cihatçı gruplar ve Türkiye destekli gruplara karşı İdlib’de operasyon sürdürüyor.

Pazar günü İdlib vilayeti içinde 600 kilometrekare alanı ele geçirdiğini duyuran Suriye ordusu güçlerinin, İdlib kent merkezine 16 km uzaklıkta olduğu bildiriliyor. Esad güçleri, bölgedeki TSK varlığına rağmen ilerlemeye devam ederken M5 karayolunun kontrolünü tamamen ele geçirmek üzere.

Suriye ordusu operasyon sırasında Sarman, Tel Tukan, Maar Hattat, Ayn Eys, Serakib ve Morik’teki olmak üzere İdlib ve Halep'teki 8 Türk gözlem noktasını kuşattı.

Bu gelişmelerin ardından TSK geçtiğimiz haftadan itibaren İdlib’e yoğn takviye güç göndermeyi sürdürdü.

Bu arada TSK, Lazkiye'yi Halep'e bağlayan M4 karayolu yakınında, İdlib'in güney kırsalındaki Kaminas köyünde  yeni bir askeri nokta oluşturdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 2-8 Şubat tarihleri arasında İdlib’e geçiş yapan TSK araçlarının sayısını 1240, İdlib’te konuşlanan asker sayısını ise 6 bin olarak duyurmuştu.

SOHR ayrıca, TSK’ya ait geniş çaptaki askeri takviyelerin Lazkiye'yi Halep'e bağlayan M4 karayolu ile Şam’ı Halep’e bağlayan M5 karayolu civarında yoğunlaştığını duyurdu.

Türk yetkili: İdlib’de tüm seçenekler masada

Bu gelişmelerin ardından Pazar günü Reuters haber ajansına konuşan ve İsminin açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili, Türkiye ve Suriye ordularının sıcak çatışmaya girebileceğine işaret ederek, “tüm seçenekler masada” değerlendirmesi yaptı.

Daha önce Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar da, Esad güçlerinin Şubat sonuna kadar geri çekilmemesi halinde askeri operasyon tehdidinde bulunmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli