‘Şam'da yer altı hapishanesinde on binlerce kişiye henüz ulaşılamadı’

09-12-2024
Etiketler Suriye Sednaya Hapishanesi Şam Beşar Esad
A+ A-

Haber Merkezi - Suriye'deki Esad rejiminin sona ermesinin ardından, başkent Şam dışında bulunan Sednaya Askeri Hapishanesi'ndeki gizli bölmelerde hâlâ "on binlerce kişinin" tutulduğuna inanılıyor.   

Suriye’de muhalif silahlı grupların Şam’ı aldıktan sonra 54 yıllık Esad iktidarına son vermesinin ardından hapishanelerin boşaltılması için çalışmalar hızla devam ediyor.

Beyaz Baretliler olarak bilinen sivil savunma ekipleri, Şam dışındaki Sednaya Askeri Hapishanesi'nde yer altındaki gizli bölmelerine ulaşmayı hedefliyor.

Bu bölmelerde hâlâ "on binlerce kişinin" tutulduğuna inanılıyor.

Şam Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Görevliler, CCTV kameraları aracılığıyla tespit edilen 100 binden fazla tutsağın serbest bırakılması için gerekli işlemleri henüz tamamlayamadı, elektronik kapıları açmakta zorlanıyor" denildi.

Yetkililer, hapishanenin eski güvenlik görevlilerinden, kapıların şifrelerini başkent Şam'a giren muhaliflerle paylaşmalarını istedi.

Muhalifler, Şam'da kontrolü sağladıktan sonra birçok mahkumu serbest bırakmıştı.

BBC'ye konuşan Beyaz Baretliler yetkilileri, üç ayrı ekibin diğer sivil toplum kuruluşları ve cezaevi çalışanlarıyla koordineli bir şekilde çalıştığını belirtti.

Yetkililer, şu ana kadar "gizli bir kapıya" ulaşamadıklarını ancak hapishanenin gizli geçitleri ve girişleri hakkında bilgi sahibi olan kişilerin yardımıyla arama çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Sednaya 'Ölüm Kampı' olarak biliniyor

Sednaya Hapishanesi, Şam'a 30 kilometre mesafede ve Suriye Savunma Bakanlığı'na bağlıydı.

Esad rejimiyle özdeşleşen bu hapishane, Suriye'de "işkence merkezi" olarak tanınıyor.

Türkiye merkezli Sednaya Hapishanesi Tutuklular ve Kayıplar Derneği (ADMSP), 2022 tarihli raporunda bu cezaevini "tam anlamıyla ölüm kampı" olarak tanımlamıştı.

2011-2018 yılları arasında, Sednaya'da 30 binden fazla kişinin öldüğü ya da işkence, yetersiz tıbbi yardım ve açlık nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

2018-2021 yılları arasında ise en az 500 kişinin daha cezaevinde öldüğü belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün 2017 tarihli raporuna göre, Sednaya'daki cinayet ve işkenceler, Suriye'deki sivil nüfusa yönelik yaygın ve sistematik saldırıların bir parçasıydı.

Sosyal medyada, hapishaneyi basan muhalifler tarafından paylaşılan görüntülerde, serbest bırakılanlar arasında anneleriyle birlikte tutulan küçük çocuklar, işkencelerden dolayı yürüyemeyenler ve cezaevinden sürünerek çıkanlar yer alıyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli