Şam’daki yeni yönetimden ‘Tişrin Barajı’ açıklaması

Erbil (Rûdaw) – Suriye Tarım ve Tarımsal Reform Bakanı Muhammed Taha El-Ahmed, SMO ile DSG arasında Tişrin Barajı bölgesinde yaşanan çatışmaları durdurmak için çalıştıklarını söyledi. El-Ahmed, barajın yıkılması ile yaşanacak felakete dikkati çekti.

Rojava’nın Kobani kentinin batısında Fırat Nehri üzerinde inşa edilen Tişrin Barajı çevresinde Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri de bölgeyi ağır topçu atışları ve savaş uçaklarıyla bombalıyor.

Rûdaw TV’de Nalin Hesen’in sunduğu bültene konuk olan Suriye Geçici Hükümeti Tarım ve Tarımsal Reform Bakanı Muhammed Taha El-Ahmed, bölgedeki çatışmaların sona ermesi için çalıştıklarını dile getirdi.

El-Ahmed, “Tişrin Barajı, Fırat Nehri üzerinde bulunan çok önemli bir yapıdır ve biz her iki tarafla da bu bölgeyi çatışmalardan uzak tutmak için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Çünkü baraj bir zarar görürse bu tüm Fırat havzası bölgesinde olumsuz etkiler yaratacak. Köyler, kasabalar ve tarım alanları üzerinde geniş çaplı bir tahribat yaratacak. Dışişleri Bakanlığı ve Suriye Yönetimi bölgenin korunması için çalışıyor” dedi.

Şu anda Fırat Nehri'nden Halep şehri ve çevresindeki bölgelere su temin etmek için çalıştıklarını kaydeden Bakan El-Ahmed, “Fakat çatışmalar sık sık uzlaşma sürecini zorlaştırıyor. Temel hedefimiz bu bölgeyi çatışmalardan uzak tutmak” diye ekledi.

Muhammed Taha El-Ahmed, DSG yöneticileri ile yapılan görüşmelere ilişkin de bilgi verdi.

“DSG ile yapılan görüşmeler, hizmet, ekonomi ve diğer alanlardan önce askeri ve güvenlik konuları ile ilgilidir” diyen Bakan El-Ahmed, “Eğer bu sorunlar çözülürse ve Demokratik Suriye Güçleri ile belirli bir anlaşmaya varılırsa, elbette ekonomi ve tarımsal ürünlerin paylaşılması konusunda bir düzenleme yapılacaktır. Ancak öncelikle askeri ve güvenlik meselelerinin çözülmesi gerekir ki, diğer hizmet sektörlerinde de bir denge sağlanabilsin” ifadelerini kullandı.

Suriye’de 13 yıllık iç savaşın tarımsal alanda yaratmış olduğu tahribatın boyutlarına da değinen Bakan, hükümetin birçok su altyapı projesini terk ettiğini, ancak yeniden yapılanma süreci ile bu projelerin tekrar aktif hale getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Savaş nedeniyle, Suriye’nin su altyapısının büyük ölçüde zarar gördüğünü aktaran El-Ahmed, bu nedenle özellikle su temini alanında yeniden yapılanma çalışmalarına ihtiyaç olduğu belirtti.

Muhammed Taha El-Ahmed, Türkiye ile yapılan müzakereler kapsamında, Fırat Nehri’ne ilişkin yapılan anlaşmaların, bölgedeki ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak için önemli olduğunu söyledi.

Bakan El-Ahmed ancak bu müzakerelerin henüz somut bir ilerleme kaydetmediğini ve şu an için bir anlaşma sağlanmadığını dile getirdi.

Rusya'nın Suriye'ye yaptığı yardımları kesmesinin ülkeye zarar verdiğini belirten El-Ahmed, ülkedeki genel tarımsal üretimin iyileştirilmesi için dış yardımların önemine dikkat çekti.

El-Ahmed, “Esad rejimi tarafından alınan pek çok karar ve çıkarılan yasalar sadece Kürt halkına değil, aynı zamanda tüm Suriye halkına karşı da haksızlık içeriyor. Şu an bu yasaları iptal etmek ve değiştirmek için gönülden çalışıyoruz, böylece tüm halkların hakları geri kazanılacak ve Suriye'nin geleceğine katkı sağlanacak” dedi.