HTŞ ve silahlı gruplar Humus'u ele geçirdi

Erbil (Rûdaw) - Suriye'deki HTŞ  liderliğindeki silahlı muhalif gruplar  pazar günü başkent Şam'a doğru ilerlerken stratejik öneme sahip Humus şehrinin tam kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu.

Heyet Tahrir Şam (HTŞ) askeri komutanı Hasan Abdulghani, isyancıların Telegram kanallarında yaptığı açıklamada, "Humus şehri tamamen kurtarılmıştır" dedi.

Humus, başkent Şam'ın 162 kilometre kuzeyinde yer alıyor ve Suriye'nin üçüncü büyük şehri olarak biliniyor.

Bu, isyancıların son bir hafta içinde büyük ilerlemeler kaydederek ele geçirdiği üçüncü büyük şehir. Geçtiğimiz hafta içinde Halep, Hama ve Dera şehirlerini de kontrol altına almışlardı.

Suriye Savunma Bakanlığı ise cumartesi günü geç saatlerde Humus'taki durumun "güvenli ve istikrarlı" olduğunu belirterek, isyancıların şehre girdiği yönündeki raporları yalanladı.

Abdulghani, daha önce Humus merkez cezaevinden 3.500'den fazla tutukluyu serbest bırakmayı başardıklarını ve rejim cezaevlerindeki tüm tutukluları serbest bırakma sözü verdiklerini duyurmuştu.

Şam yönetimi, Humus'tan çekildiklerini henüz doğrulamadı.

Ne olmuştu?

Suriye iç savaşı, geçen ay sonlarında HTŞ liderliğindeki silahlı gruplar Suriye ordusuna karşı başlattığı yoğun bir saldırıyla yeniden alevlendi. İsyancılar hızla ülkenin en büyük şehri olan Halep'i ele geçirdi, ardından stratejik öneme sahip Hama ilini kontrol altına aldılar. Cuma günü de Deraa şehri ele geçirildi.

HTS liderliğindeki isyancılar, Şam'a doğru ilerlerken, Suriye ordusu bir dizi yerden çekildi.

İsyancıların başkent Şam'ın eteklerine doğru ilerlediği bildiriliyor.

Suriye İçişleri Bakanı Muhammed Rahmun, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Şam çevresinde "çok güçlü bir güvenlik ve askeri hat" kurduklarını ve kimsenin bu savunma hattını geçemeyeceğini vurguladı.

İsyancılar Şam'a doğru ilerlerken, bölgedeki ülkeler, Rusya da dahil olmak üzere, Katar'ın başkenti Doha'da ülke içindeki son gelişmeleri görüşmek üzere bir toplantı düzenledi.

Irak, Rusya, İran, Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Katar dışişleri bakanları Doha'da bir araya geldi ve "Suriye krizinin devamının, ülkenin ve bölgesel ve uluslararası güvenliğin tehlikeli bir gelişme oluşturduğunu, bu nedenle tüm tarafların Suriye krizine siyasi bir çözüm bulmak ve sivillerin bu krizden kaynaklanan sonuçlardan korunması için çaba göstermeleri gerektiğini" belirten ortak bir açıklama yaptı.

"Bakanlar, askeri operasyonların durdurulması ve kapsamlı bir siyasi sürecin başlatılabilmesi için bu adımın atılması gerektiğini vurguladı. Bu süreç, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı Kararına dayandırılmalıdır" denildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı Kararı, 2015'te kabul edilmiş ve Suriye'de ateşkes ve siyasi bir çözüm çağrısında bulunmuştu. Ancak, yıllarca süren BM öncülüğündeki müzakereler, tüm tarafların kabul edebileceği bir anlaşmaya varılamamıştır.