Suriye Eylül'de yerel seçimlere gidiyor

Haber Merkezi - Beşar Esad'ın çıkardığı kararnameyle Suriye yerel seçimlere hazırlanıyor. Rojava ve Suriye’nin kentlerinde aday başvuru süreci başladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın çıkardığı kararnameyle Suriye’de yerel seçimlerin 18 Eylül 2022 tarihinde yapılacağı duyuruldu.

Rejim güçlerinin kontrolündeki Suriye kentleri ve Rojava’da aday başvuruları alınmaya başlandı, seçim merkezleri kuruldu.

Yerel seçimlere Rojava Özerk Yönetiminin ve Demokratik Suriye Meclisi’nin (MSD) tavrının ne olacağı, seçimlere katılıp katılmayacaklarına ilişkin henüz bir açıklama yapılmış değil.

Büyük çoğunluğu Rojava yönetiminin kontrolünde olan Rojava’nın en büyük kenti Haseke’de 6 seçim merkezi kuruldu.  Yine Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolündeki Rakka’da 4, Deyrezor’da ise 3 seçim merkezi kuruldu. Adaylık başvuruları alınmaya başlandı.

Rûdaw’a konuşan MSD yetkilisi seçimlere katılıp katılmayacakları konusunda henüz bir karara varılmadığını söyledi.

Suriye Komünist Partisi’nin Kürt Parlamenteri Abdulrahim Halil Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Kürtlerin seçimlere adayları ile birlikte katılmasından yana olduklarını söyledi.

Abdulrahim Halil Rojava’daki yerel seçimlerin Kürtler açısından çok önemli olduğunu bundan ötürü Rojavalılara sandık başına gitmeleri çağrısı yaptı. Halil “Halkımızdan sandığa giderek ulusal yönü güçlü adaylara oy vermeleri çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) ise bu dönemki seçimlerin öncekilerden farklı olmayacağı görüşünde.

ENKS Yönetim Kurulu Üyesi Faysal Yusif Rûdaw’a yaptığı açıklamada “Bu dönemki seçimler önceki seçimlerde olduğu gibi rejimin kontrolünde yapılıyor. Suriye halkları ve Kürtlerin Suriye krizinin başladığı 2011 tarihindeki demokratik Suriye istemi değişmemiştir.  Bu konuda Biz uluslararası toplumun aldığı kararların uygulanmasını ve seçimlerin Birlemiş Milletler gözetiminde yapılmasını istiyoruz” şeklinde değerlendirdi.

ENKS’li yetkili önümüzde gerçekleşmesi planlanan seçimlerin, Suriye’deki sorunlara bir çözüm bulamamış rejimin meşrulaştırılması anlamı taşıdığını dile getirdi

Suriye Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Cihad Murad Yerel Meclisler için, Suriye’deki tüm kentlerde 30 seçim komisyonun yerel meclisler için adayların başvurularını kaydedeceğini açıkladı.

Suriye devlet ajansı SANA, Beşar Esad tarafından yayınlanan kararnameyle, 18 Eylül Pazar günü seçime gidilmesine karar verildiğini duyurdu.

2021 yılında düzenlenen genel seçimlerde Cumhurbaşkanı Beşar Esad oyların yüzde 95'ini almıştı. Ancak seçimler bir çok bağımsız kaynaklarca adil bir şekilde gerçekleştirilmediği şeklinde eleştirilmişti.