Erbil (Rûdaw) – Arap ülkeleri ve Astana Süreci dışişleri bakanları, Suriye'de "askeri operasyonların durdurulması" ve "kapsayıcı bir siyasi sürecin başlatılması" gerekliliğini vurguladı.
Bugün Doha'da Irak, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, İran, Rusya ve Türkiye dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride, Suriye krizinin devam etmesinin "ülkenin güvenliği ile bölgesel ve uluslararası güvenlik açısından tehlikeli bir gelişme teşkil ettiği" ve "askeri operasyonların durdurulması ve sivillerin korunması için tüm tarafların Suriye krizine barışçıl bir çözüm bulmak üzere çaba göstermesi gerektiği" ifade edildi.
Bakanlar, "Suriye halkına yönelik insani yardımların artırılması ve bu yardımların tüm etkilenen bölgelere sürekli, sürdürülebilir ve engelsiz bir şekilde ulaştırılmasının önemine" dikkat çekti.
Ayrıca, "masum insanların kanının dökülmesine ve krizin uzamasına neden olan askeri gerilime son verilmesi gerektiğini" vurguladılar. Bu süreçte, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına dayanılarak Suriye'de kapsayıcı bir siyasi sürecin başlatılması gerektiği ifade edildi.
Bu sürecin, Suriye'nin birliğini, egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü koruyacağı, ülkenin kaosa ve teröre sürüklenmesini engelleyeceği, ayrıca mültecilerin ve yerinden edilenlerin gönüllü dönüşünü güvence altına alacağı belirtildi.
Rûdaw Katar'da düzenlenen Suriye konulu 22. Doha Forumu dışişleri bakanları toplantısının sonuç bildirgesine ulaştı.
Katar’ın başkenti Doha’da Irak, Türkiye, İran ve Rusya garantörlüğünde Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Mısır’ın katılımıyla 22. Doha Forumunda Suriye’deki son çatışmalar görüşüldü.
Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre bakanlar toplantısında öne çıkan başlıkları şöyle:
Barışçıl Çözüm ve Krizin Azaltılması:
Suriye'deki krize barışçıl bir çözüm bulunması için tüm tarafların çaba göstermesi gerektiği vurgulanıyor.
Krizin tırmanmasını önlemek ve sivilleri korumak için tedbirlerin alınması isteniyor.
İnsani Yardımın Artırılması:
Suriye halkına yönelik uluslararası insani yardımın artırılması talep ediliyor.
Yardımın tüm etkilenen bölgelere engelsiz ve sürdürülebilir bir şekilde ulaştırılması gerektiği belirtiliyor.
Askeri Operasyonların Durdurulması:
2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararına uygun olarak, kapsayıcı bir siyasi sürecin başlaması için askeri operasyonlara son verilmesi çağrısında bulunuluyor.
Bu süreçle Suriye'nin birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması hedefleniyor.
Mülteci ve Yerinden Edilenlerin Geri Dönüşü:
Mültecilerin ve yerinden edilenlerin gönüllü olarak güvenli bir şekilde geri dönüşünün sağlanması talep ediliyor.
Güvenlik ve İstikrarın Sağlanması:
Suriye halkının güvenlik, istikrar ve adalet beklentilerinin karşılanması gerektiği ifade ediliyor.
Bölgedeki güvenlik ve istikrarı artırmak için katılımcı ülkeler arasında yakın istişare ve koordinasyonun devam edeceği belirtiliyor.
Açıklama, Suriye'deki krizin hem insani hem de güvenlik boyutunda çözümüne odaklanıyor ve uluslararası işbirliğini güçlendirme çağrısı yapıyor.
#SONDAKİKA - DOHA'daki Suriye konulu dışişleri bakanlığı toplantısının sonuç bildirgesinde taraflara 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararına uygun olarak, kapsayıcı bir siyasi sürecin başlaması için askeri operasyonlara son verilmesi çağrısında bulunuldu pic.twitter.com/LzWkxfjUzb
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) December 7, 2024
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın