Suriye’nin 4’üncü büyük kenti Hama düştü: Hama neden önemli?

Haber Merkezi – Suriye’de El Kaide destekli Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki silahlı grupların Suriye'nin dördüncü büyük vilayeti olan Hama'yı üç taraftan kuşatmasının ardından Suriye ordusu, Hama şehir merkezinden çekildiğini ve bölgede HTŞ'nin kontrolü sağladığını duyurdu.

Suriye ordusu, yoğun çatışmaların ardından "sivillerin hayatını korumak ve şehir çatışmalarını önlemek için şehrin dışında yeniden konuşlandığını" açıkladı.

HTŞ öncülüğündeki silahlı gruplar, kentin kuzeydoğusundaki bölgeleri ele geçirdiklerini, merkez hapishanedeki tutukluları serbest bıraktıklarını bildirdi.

 HTŞ lideri Ebu Muhammed Golani yayınladığı bir videoda, Irak'ın Haşdi Şabi milislerinin herhangi bir müdahalesine karşı uyarıda bulundu.

Golani, ''Kendisine (Irak Başbakanı'na) bir kez daha Irak'ı Suriye'de yaşananlarla bağlantılı yeni bir savaşın alevleri arasına girmekten uzak tutması çağrısında bulunuyoruz'' dedi.

Suriyeli gruplar geçen hafta kuzeydeki başlıca kent olan Halep'i ele geçirdikten sonra o zamandan beri Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelerinden güneye doğru ilerliyorlar.

Hama neden önemli?

Suriye'nin en büyük kentlerinin, nüfus yoğunluğunun, verimli arazilerin, denize ulaşımın ve başkent Şam'ın bulunduğu batı kesimlerinde yer alan Hama, bu hattın ortasında olması nedeniyle Suriye yönetimi için hem kuzey-güney hem de ülkenin kalan kesimleriyle bağlantısını sağlayan merkezi bir konumda yer alıyor.

Halep'ten gelip Hama'dan geçen M5 karayolu, Humus ve ardından Şam’a ulaşarak ülkenin en büyük illerini birbirine bağlıyor.

Hama'nın silahlı grupların kontrolüne girmesiyle başkent Şam'ın İdlib ve Halep'le bağlantısı da koparken, başkentin aynı zamanda rejim karşıtı grupların ilerleme istikametinde yer alması rejim açısından daha büyük bir tehlike anlamına geliyor.

İç savaş boyunca Hama'nın Suriye rejimi açısından bir diğer önemi, merkezi konumu nedeniyle askeri gücünün ağırlık noktasını burada kurmuş olmasıydı.

Havalimanları, silah üretim tesisleri, silah depoları gibi önemli bir altyapılar Hama ile Humus arasında konuşlandırılmıştı.

Hama'nın bir diğer önemi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın memleketi olan ve ülkenin Akdeniz'e açılan kapısı durumundaki Lazkiye'ye açılan bir kapı olması.

Rejim karşıtı grupların Hama'dan Humus'a ilerlemesi durumunda başkent Şam'ın bulunduğu bölgenin Akdeniz'le irtibatı kopabilir.