RÛDAW ÖZEL – Suriye’de yeni bir özerk bölge planı

05-02-2023
Etiketler Kuneytre Suriye Der'a Suveyda Özerk Bölge ABD Birleşik Arap Emirlikleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – BAE ve ABD’nin desteği ile Suriye’nin Durizlerin ağırlıkta yaşadığı Süveyda ile Ürdün sınırındaki Der’a ve İsrail sınırındaki Kuneytre kentlerinde ayrı bir “özerk bölge” oluşturma planı hazırlandığı iddia ediliyor. Suriye Rojava ile birlikte mevcut durumda 3 ayrı parçaya bölünmüş durumda.

Suriye'nin güneybatısında, Ürdün sınırında çoğunluğu Dürzilerin yaşadığı Süveyda kenti, 2011’den beri Suriye hükümetine karşı tepki ve gösterilerin dinmediği bir bölge olarak biliniyor. Şimdilerde ise ismi komşusu olan Der’a ve İsrail sınırındaki Kuneytra ile birlikte yeni bir “özerk bölge” planı ile anılıyor.

Ülkenin güneybatısında ve Ürdün sınırında bulunan Der’a ve Golan Tepeleri ile komşu olan Kuneytre vileyeti ile birlikte üç vilayetin yüz ölçümü 11.141 km2’yi, nüfusları ise 1 milyon 362 bini buluyor.

Rûdaw Radyo’da yayınlanan “Çavê Sêyem” (Üçüncü Göz) programında, “Suriye’de yeni özerk bölge planı” ele alındı.

Programın konuklarından Arap yazar Nawras Aziz, "ABD’nin bölgede uyuşturucu kaynaklarının kurutulması yasasıyla önceden beri çıkarı var. Başından beri gayri resmi şekilde Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu bölgeyi finanse etme ve gelecekteki yönetiminde rol sahibi olma arzusunda bulunduğu söylenmiyor” dedi.

Yazar Aziz, “Ben böyle bir siyasi yapının (özerk) içerisinde yer almaları için Ürdün’e davet edilen bazı isimleri tanıyorum. Bu resmi değil ama arkadaşlarımdan ve bazı özel kaynaklardan edindiğim bilgilere göre, bu isimler bir meclis oluşturmuş ve Ürdün'e giderek çeşitli temaslarda bulunmuşlar. Söz konusu isimler BAE’den bir heyetle görüşüyor ve görüşmede bir Amerikan elçisi de hazır bulunuyor" bilgisini paylaştı.

Kürt araştırmacı ve yazar Sami Davud da, geçmişte bu iki ülkenin Rojava Özerk Yönetimi'nin örnek bir bölge olmasını umduğunu ancak artık bu görüşlerinin değiştiğini savundu.

Davud, “2017’ye kadar da Rojava’nın imajı Avrupa basınında farklı görülüyordu ancak şimdi bölgedeki diğer siyasi tecrübelerden farklı olmadığı kanaati hakim. İlk başta adına Rojava ütopyası dedikleri tecrübenin burayı destekleyen tarafların savaşına hizmet ettiğini gördüler. Özerk Yönetim’in de bu taraflara fazla bir ihtiyacı kalmadı” yorumunu yaptı.  

Suriye ve Rojava mevcut durumda defacto üç parçaya bölünmüş durumda. Suriye hükümeti ülkenin yüzde 65’inin, Özerk Yönetim’in desteklediği Demokratik Suriye Güçleri yüzde 25 ve Türkiye destekli silahlı muhalif gruplar ise yüzde 10’unun kontrolünü elinde bulunduruyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli