CENTCOM: IŞİD'in üst düzey lideri Suriye'de öldürüldü

Haber Merkezi - ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 3 Nisan'da Suriye'de düzenlenen hava saldırısında IŞİD lideri Ayd Ahmed El Cuburi'nin öldürüldüğünü duyurdu.

CENTCOM'dan yapılan açıklamaya göre, Halid Ayd Ahmad El Cuburi isimli IŞİD yetkilisi, ABD güçlerinin Suriye’de 3 Nisan’da düzenlediği tek taraflı saldırısı sonucu öldürüldü. Operasyonun gerçekleştirildiği yer belirtilmedi.

Cuburi’nin, IŞİD'in Avrupa'ya yönelik saldırılarını planlamaktan ve IŞİD için liderlik yapısını geliştirmekten sorumlu olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "IŞİD bölge ve ötesi için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Grup, gerilemiş olmasına rağmen, Orta Doğu'nun ötesine saldırma arzusuyla bölge içinde operasyonlar yürütmeye devam ediyor” denildi.

Söz konusu saldırıda herhangi bir sivile zarar verilmediği bilgisine yer verilen açıklamada, “Halid Ayd Ahmad El Cuburi’nin ölümü, örgütün dış saldırılar planlama yeteneğini geçici olarak bozacak. CENTCOM'un Irak ve Suriye'deki ortak güçlerle birlikte IŞİD'e yönelik operasyonları devam ediyor. CENTCOM, IŞİD'in kalıcı yenilgisine bağlılığını sürdürüyor” ifadelerine yer verildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), dün yaptığı açıklamada, Uluslararası Koalisyon’a ait bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) İdlib’in kuzey kırsalında Keftin-Killi yolunda düzenlenen saldırıda kimliği belirsiz bir kişiyi öldüğü bildirmişti.

SOHR tarafından 24 Mart’ta yapılan açıklamada, Uluslararası Koalisyon’a ait bir SİHA’nın, örgüt liderlerinden olan Iraklı Ebu Sarah el-Iraki’nin de aralarında yer aldığı iki radikal unsuru hedef aldığı bilgisi yer almıştı.

Söz konusu saldırı, İdlib’in kuzeyindeki Deir Hasan-Kah yolu üzerindeki Meşhed Rohin kasabası yakınlarında düzenlenmişti.

Ebu Sarah el-Iraki, Huraseddin örgütünün liderlerinden biriydi ve örgütün beyni ve fiili yöneticisi olarak kabul ediliyordu.