Öldürülen IŞİD lideri el-Kureyşi aslında kim?

03-12-2022
Etiketler IŞİD Suriye Ebu Hasan el Haşimi el-Kureyşi
A+ A-

Haber Merkezi – Suriyeli güvenlik kaynakları Dera’da öldürülen IŞİD lideri Ebu Hasan el Haşimi el-Kureyşi'nin Abdulrahman El Iraki olduğunu duyurdu. Ancak Kureyşi’nin gerçek kimliği ile ilgili çeşitli spekülasyonlar var.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), 30 Kasım günü “Halifeleri” olan Iraklı Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi'nin öldürüldüğünü ve yeni bir liderin seçildiğini duyurdu.

IŞİD’in sözcüsü Ebu Ömer el Muhacir, Telegram hesabından yayınladığı 10 dakikalık sesli mesajında, el-Kureyşi'nin “Allah’ın düşmanları" olarak adlandırdığı kişilerle çatışmada öldürüldüğünü, Ebu el Hüseyin el Hüseyni el Kureyşi olarak anılan bir kişinin liderliğe seçildiğini duyurdu.

15 Ekim’de Dera’da öldürüldü

ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), el-Kureyşi’nin Suriye’nin güneyinde Ürdün sınırında bulunan Dera ilinde Suriye Özgür Ordusu tarafından düzenlenen operasyonunda öldürüldüğünü bildirdi.

Daha sonra IŞİD liderinin Dera'nın Casim beldesinde 14-15 Ekim tarihlerinde “Casim Devrimcileri” adlı grup tarafından düzenlenen operasyonda öldürüldüğü duyuruldu.

Operasyona, Rusya'nın Suriye'de Şam yönetimine destek amaçlı kurduğu, eski muhalifler ile eski rejim askerlerinden oluşan 5. Kolordu mensupları da destek verdi.

Dera kenti 2018'den bu yana Şam'la anlaşan ancak silahlarını elinde tutan muhalif savaşçılar tarafından kontrol ediliyor.

Gerçek kimliği açıklanmadı

Bazı haber kaynakları, el-Kureyşi’nin cesedinden bir parçanın DNA testi için Suriye'nin güneyindeki Amerikan üssüne götürüldüğünü yazdı.

Suriye resmi ajansı SANA, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Ebu Hasan el Haşimi el-Kureyşi'nin Abdulrahman el-Iraki olduğunu duyurdu.

Güvenlik kaynağı ayrıca “Seyif Bağdat” adıyla bilinen el-Kureşi’nin örgütün Ürdün, Irak ve Suriye topraklarında nüfuzunun genişletilmesini organize ettiğini söyledi.

Örgüt, el-Kureyşi’nin, Hz. Muhammed'in soyundan geldiğini, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları boyuna ait olduğunu iddia ediyor.

Al-Ain News'e göre ise el-Kureyşi'nin gerçek adı “Zeyd el-Iraki”.

Adı açıklanmayan iki Iraklı güvenlik görevlisi, El Kureyşi'nin gerçek adının “Cuma Avvad el-Bedri” olduğunu, eski IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin abisi olduğunu iddia etti.

Örgütün üçüncü lideri olan Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’nin Ebu Bekir el-Bağdadi'nin sağ kolu, örgütün dini danışmanlardan biri olduğu belirtiliyor.

Ayrıca örgütün Suriye ve Irak’ta bir çok yeri işgal ettiği dönemde “Adalet Divanı Başkanı”, “Hukuk Divanları”nın denetiminden sorumlu kişi ve “Eğitim Divanı Başkanı” olduğu iddia ediliyor.

Iraklı tarihçi Hişam el-Haşimi'nin 2020'de yayınladığı araştıraya göre, el-Kureyşi, beş üyeli Şura Konseyinin başkanlığını yapıyordu.

Örgütün üçüncü “Halifesi”

Irak ve Suriye’de “halifelik” ilan ettikten sonra Uluslararası Koalisyonun da desteği ile yenilgiye uğratılan örgütün lideri Abubekir El Bağdadi Suriye’de 2019 yılında ABD operasyonunda öldürüldü.

Bağdadi’nin yerine geçen Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi de geçen Şubat ayında ABD özel kuvvetlerinin Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de, Türkiye sınırına yakın bir noktada, düzenlediği bir operasyonda öldürülmüştü.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli