HTŞ lideri Colani, Türkiye’yi Suriye’de ‘U dönüşü’ yapmakla suçladı

Haber Merkezi – İdlib’de kontrolü elinde bulunduran heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütü lideri Ebu Muhammed el-Colani, Türkiye’nin Suriye ile normalleşme girişimlerini “U dönüşü” diye nitelendirerek “Şam'a ulaşıp hükümeti devirene kadar mücadeleye devam edeceklerini” söyledi.

Rusya’nın arabuluculuğunda 28 Aralık'ta Moskova'da Rusya, Türkiye ve Suriye savunma bakanları arasında gerçekleşen üçlü görüşmenin ardından Rojava ve Suriye’de Türkiye destekli grupların kontrolü altındaki bölgelerde gösteriler düzenlenmişti.  

Suriye’nin İdlib kentinde kontrolün büyük bölümünü elinde bulunduran Heyet Tahrir El Şam (eski adıyla Nusra Cephesi) lideri Ebu Muhammed el-Colani, Ankara ile Şam arasındaki normalleşme girişimlerine dair açıklama yaptı.

HTŞ'ye bağlı medya kuruluşu Amjaad üzerinden servis edilen "Uzlaşmayacağız" başlıklı 4 dakikalık videoda el-Colani, Moskova’daki üçlü görüşmeleri "Suriye’yi yeniden değerlendirmeyi hedefleyenlerin tehlikeli bir U dönüşü" olarak nitelendirdi. 

Videoda el-Colani’nin arkasında Şam’daki Emevi Camii'nin görselinin olması dikkat çekti.

Suriye ile Türkiye arasındaki müzakereleri, "devrimin hedeflerinin önündeki bir engel" olarak değerlendiren HTŞ lideri,  bu çabaların, “Suriyelilere yönelik birçok ihlalin karşılığı olarak rejime bir ödül” olduğunu ve “katil” olarak nitelendirdiği kişilerle yan yana yer almayacaklarını vurguladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı bir milyon sivili öldürmek, 12 milyon Suriyeliyi yerinden etmek, kimyasal bombalarla kadın ve çocukları öldürmek ve bölge ülkelerine uyuşturucu ticaretini yaymakla suçlayan e-Colani, "Kim böyle bir mücrimle yan yana olmaya razı olur?" ifadesini kullandı.

Suriye hükümetine karşı savaşlarının “siyasi değil, hak ile batıl arasındaki bir savaş olduğunu" savunan HTŞ lideri, “Kim bu mücadelenin karşısında durursa kaybedecek ve mahvolacaktır” uyarısında bulundu.

Ebu Muhammed el-Colani, kendilerini "yaklaşan zor günlere" hazırladıklarının altını çizerek, "rejim devrilene" kadar tüm zorluklara göğüs germek için tüm muhalifleri kendisine destek vermeye çağırdı.

“Şam'a ulaşıp rejimi devirene kadar mücadeleye devam edeceğiz” diyen el-Colani, Suriye hükümetine seslenerek, “Sevinmeyin, çünkü kalanlar gidenlerden çok daha fazla; sonunuz yaklaşıyor” ifadesini kullandı.