IŞİD lideri Kureyşi’nin öldürülmesini Suriye ordusu üstlendi

Haber Merkezi – IŞİD liderinin öldürülmesini üstlenen Suriye ordusu, Ekim ayının sonunda ülkenin güneyinde düzenlenen bir operasyonla Ebu el Hasan el Haşimi el Kureyşi'nin öldürüldüğünü açıkladı.

VOA’nın aktardığına göre ABD ordusu ve çatışmada yer alan kaynaklar, Ebu el-Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’nin Suriye'deki ayaklanmanın ilk kez 2011'de başladığı güneybatıdaki Dera kentine düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğünü kaydetti.

Bu operasyonla ilk kez bir IŞİD lideri ülkenin, bazıları ABD tarafından desteklenen farklı fraksiyonların çeşitli toprakları kontrol ettiği kuzeyi yerine güneyinde öldürülmüş oldu.

Ayrıca ilk kez ABD liderliğindeki koalisyon bir IŞİD liderinin öldürülmesinde rol oynamamış oldu.

Deraa, isyancıların ağır silahları teslim etmesi ve hükümet yanlısı birimlere dahil edilmesini içeren Rusya arabuluculuğunda bir uzlaşma anlaşmasının ardından 2018'de Suriye ordusunun kontrolüne geçmişti.

Operasyon 15 Ekim’de yapıldı

Reuters haber ajansının çatışmada yer alan eski isyancılardan, hayatını kaybedenlerin ailelerinden ve bölge sakinlerinden edindiği bilgilere göre, Ekim ayında bu savaşçıların bir kısmı Kureyşi'nin Casem kasabasında saklandığı evi kuşattı.

Ancak bugün Dera'daki bir güvenlik kaynağı devlet televizyonu SANA'ya, operasyonun doğrudan Suriye ordusu askerleri ile yerel ve sivil grupları kapsadığını ve Kureyşi'nin 15 Ekim'de öldürülmesiyle sonuçlandığını bildirdi.

SANA'nın internet sitesinde de Kureyşi'nin öldürülmesine dair haber yer aldı. 

IŞİD, lideri Ebu el Hasan el Haşemi el Kureyşi'nin çatışmada öldüğünü Çarşamba günü açıklamıştı.

Telegram kanalından ses kaydıyla açıklama yapan grubun sözcüsü, yeni lider olarak Ebu el Hüseyin el Hüseyni el Kureyşi'nin atandığını bildirmişti.

Ses kaydında yeni IŞİD lideriyle ilgili başka ayrıntı verilmemişti.

ABD, Rusya ve Demokratik Suriye Güçleri yaptıkları açıklamalarda Kureyşi’nin öldürülmesinde yer almadıklaırnı duyurmuştu.