Savaş nerede yoğunlaşıyor; Ukrayna Kürt Diasporası Başkanı Pivazi anlattı

02-03-2022
Etiketler Ukrayna Kürt Diaspora Dernekleri Başkanı Georgi Pivazi Ukrayna Rusya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ukrayna Kürt Diaspora Dernekleri Başkanı Georgi Pivazi, Rusya’nın saldırıları nedeniyle Moskova yönetimine tepkinin büyüdüğünü belirterek, “Fakat savaş ne kadar uzarsa o kadar çok yıkım olur. Tarafların bir yerden sonra artık masaya oturması lazım” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi 7’inci gününe girdi. Rûdaw TV’de Sima Abkhezr’ın sunduğu bültene katılan Ukrayna Kürt Diaspora Dernekleri Başkanı Georgi Pivazi, savaşa ilişkin bilgiler paylaştı.

Şu an Ukrayna’nın doğusunda başkent Kiev’e 650 kilometre uzaklıktaki Ivano-Frankivsk kentinde bulunduğunu belirten Georgi Pivazi, “Burada savaş yok. Dün akşam iki yer bombalandı. Şehir şimdi göç eden insanlarla dolu. Savaştan kaçan çok sayıda kişi dağlık bölgelerde dinlenme tesislerinde kalıyor” dedi.

Romanya, Macaristan ve Slovakya sınırında bulunan Ivano-Frankivsk’e gelenlerin daha çok Avrupa’ya geçmek istediğini anlatan Pivazi, bu konuda şehir halkının da kendilerine yardımcı olduğunu söyledi.

Pivazi, “İnsanlar şimdi hangi komşu ülkeye gidebilirse yol veriliyor. Gittikleri ülkelerde kalmaları için yardımda bulunuluyor. Yada akrabaları varsa onların yanına gidiyorlar” diye belirtti.

“Saldırılar şiddetlendikçe direniş artıyor”

Kiev ve diğer kentlerde Rus ordusunun saldırılarına karşı Ukrayna silahlı kuvvetlerinin de “direnişe geçtiğini” belirten Pivazi, “Saldırılar şiddetlendikçe direniş artıyor. Böylece saldırılar da gevşiyor. Rusya gelip kolayca Ukrayna şehirlerini alacağını düşündü ama öyle olmadı. Ayrıca bu saldırılar nedeniyle Rusya’ya destek de giderek azalıyor. Diyelim savaştan önce Ukrayna’da halkın yarısı Rusya’yı destekliyordu ama saldırılar başladıktan sonra halkın yüzde 90’ı artık Rusya’yı işgalci, düşman görüyor” diye konuştu.

Çatışamların yoğunlaştığı bölgeler hakkında da bilgi veren Pivazi, şunları dile getirdi:

“Savaş şimdi Rusya sınırlarına 40-50 kilometre uzaklıktaki Harkov kentinde yoğunlaşıyor. Şehrin nüfusu 2 milyonu aşıyor. Orada şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtiliyor. Güneyde Kırım sınırında Herson Nikolai kentinde çatışmalar var. Herson kenti Ruslar tarafından kontrol edildi. Odesa Karadeniz kıyısında bir kent ve iki gündür insanlar kenti terk ediyor, boşaltılıyor. Çünkü Odesa’ya da saldırılacak. Odesa stratejik ve büyük bir kent. Oradan kaçan insanların oluşturduğu kuyruk sınıra kadar uzanıyor. Yolda araç kuyruğu nedeniyle yürüyemiyorsunuz.”

“Ukrayna düşebilir”

“Uluslararası toplum yardım etmez ise Ukrayna çok daha fazla dayanamaz” diyen Pivazi, “Öyle bir hal aldı ki hemen bugün de Ukrayna düştü diyebiliriz. Bu direniş sürer, belki bir hafta, belki bir ay veya 100 gün. Ama Rusya amacına ulaşır. Fakat savaş ne kadar uzarsa o kadar çok yıkım olur. Tarafların bir yerden sonra artık masaya oturması lazım. Buna karar vermeleri olasıdır. Fakat Rusya’nın şartları çok zor. Kırım’ın Rusya’ya ilhakını tanıyın, Donbas’taki bölgeleri Luhansk ve Donetsk’i tanıyın diyor. Kiev de bunu kabul etmiyor. Yine Rusya Ukrayna’nın Avrupa Birliği ve NATO’ya katılmaması gerektiğini söylüyor.

Bu güne kadar kayıplar hakkında doğru düzgün bir açıklama yapılmadığını belirten Georgi Pivazi, “Yüz kadar Ukrayna askeri ve yüzden fazla sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Ama yüzde 100 gerçekleri açıklayan bir enformasyon yok” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli