CENTCOM: Irak ile ortak operasyonda 15 IŞİD üyesi öldürüldü

Erbil (Rûdaw) - ABD Ordusu ve Irak Güvenlik Güçleri tarafından Batı Irak'ta gerçekleştirilen ortak askeri operasyonda 15 IŞİD şüphelisinin öldüğü bildirildi. Operasyonda ayrıca 7 ABD askerinin yaralandığı bildirildi.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, "ABD ve Irak, 29 Ağustos'un erken saatlerinde Batı Irak'ta ortak bir baskın gerçekleştirdi. Bu operasyon sonucunda 15 IŞİD militanı öldürüldü. IŞİD unsurları çok sayıda silah, el bombası ve intihar yeleği taşıyordu. Sivil kayıp olduğuna dair herhangi bir belirti bulunmamaktadır" denildi.

AFP, ismi açıklanmayan bir ABD savunma yetkilisinin, baskın sırasında yedi ABD askerinin yaralandığını söylediğini bildirdi.

CENTCOM açıklamasında "Bu operasyon, IŞİD liderlerini hedef alarak, IŞİD'in Iraklı sivillere, ABD vatandaşlarına, müttefiklere ve bölge genelindeki ortaklara karşı saldırılar planlama, örgütlenme ve gerçekleştirme yeteneğini bozmayı ve zayıflatmayı amaçladı" ifadelerine yer verildi.

Irak'ın Ortak Operasyonlar Komutanlığı dün yaptığı açıklamada, Enbar’ın batı bölgesinde ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonla yapılan ortak bir operasyonda 14 IŞİD mensubunun öldürüldüğünü açıkladı.

Irak ordusunun açıklamasında "Hava saldırılarından kaçanlarla yapılan çatışmalar sonrasında, çöl ve mağaralarda ölen IŞİD unsurlarının sayısı 14 teröriste ulaştı. Bunlardan bazılarının üzerlerinde patlayıcı yelekler ve el bombaları vardı" denildi.

Açıklamada ayrıca, ölenler arasında IŞİD'in "üst kademesinden" bazı önemli liderlerin bulunduğunu ve grubun tüm sığınaklarının, silahlarının ve lojistik desteklerinin yok edildiğini belirtildi.

IŞİD, 2014'te kurulmasından kısa bir süre sonra büyük bir saldırı düzenleyerek, Irak topraklarının büyük kısmını ele geçirdi. 2017'de, ülke genelinde IŞİD’in ilan ettiği "halifelik" Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından, ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyonun desteğiyle yenilgiye uğratıldı.

Toprak kaybına rağmen, grup hâlâ çeşitli illerde, özellikle Erbil ve Bağdat arasında “tartışmalı bölgeler” olarak adlandırılan Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürt bölgelerinde, kaçırma, saldırı, bombalama şeklinde eylemler düzenliyor.

Açıklamasının sonunda CENTCOM “IŞİD bölge için, müttefiklerimiz için ve kendi ülkemiz için bir tehdit olmaya devam ediyor. ABD CENTCOM ve koalisyon ortaklarımızla birlikte Iraklı ortaklarımız, bu teröristleri etkin bir şekilde takip etmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.