Papa Francis: Irak halkı için birlikte dua edelim

Erbil (Rûdaw) - Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Irak'ta son günlerde patlak veren şiddetli çatışmalar nedeniyle diyalog çağrısında bulundu.

Iraklı Şii din adamı Mukteda es-Sadr geçen Pazartesi günü siyasetten çekildiğini ilan etti. Bu kararın ardından Yeşil Bölge’ye giren Sadr yanlıları Cumhurbaşkanlığı ve Hükümet saraylarını işgal etti.

Akabinde güvenlik güçleri, Sadr yanlıları ve İran yanlısı Koordinasyon Çerçevesi’nin destekçileri arasında yaşanan çatışmalarda 25 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı.

Papa Francis de Bağdat'taki olayları "endişeyle" takip ettiğini kaydetti ve 24 saatten kısa bir sürede en az 25 kişinin ölümü ve 500'den fazla kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan çatışmalar nedeniyle Irak halkı için dualar ettiğini belirtti.

Papa bugün Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Bağdat'ta son günlerde yaşanan şiddet olaylarını endişeyle takip ediyorum. Irak halkı için birlikte dua edelim. Diyalog ve kardeşlik, mevcut zorluklarla yüzleşmenin ve barış içinde bir arada yaşamanın yoludur" dedi.

Sadr, taraftarlar arasında yaşanan silahlı çatışmaların ardından destekçilerini gösterileri bitirmeye ve Temmuz ayından bu yana oturma eylemi gerçekleştirdikleri Yeşil Bölgesi'ni boşaltmaya çağırmıştı.

Sadr yanlıları da liderlerinin çağrısını hemen yerine getirmiş ve tansiyon hızla düşmüştü.

Irak’ta Ekim ayındaki erken seçimlerin ardından 10 ay boyunca yeni bir hükümet kurulamadı. Şu anda derinleşen bir siyasi krizin ortasında olduğu için Irak'ta belirsizlik hakim.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi dün ülkedeki siyasi çıkmazın devam etmesi halinde görevinden istifa edeceği tehdidinde bulundu.