Cumhurbaşkanı da itiraz etmişti: Mahkeme ‘alkol yasağı’ kararını gözden geçirecek

Erbil (Rûdaw) - Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Latif Reşid ve bazı Hristiyan şahsiyetler tarafından alkollü içki yasağına karşı yapılan şikayetini 27 Ağustos'ta değerlendirme kararı aldı.

Yüksek Mahkeme bugünkü oturumunda, alkollü içeceklerin üretim, satış ve ithalatını yasaklayan Belediye İthalat Yasası’na yönelik üç şikayeti ele aldı.

Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve Irak Parlamentosu Hristiyan Babilion İttifakı Başkanı Aswan Keldani, milletvekilleri Müller Mazin Yusuf, Leys Yusuf Silewa, Erşed Hayri Ali ve Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi’nin şikayetlerini inceleyen mahkeme, içki yasağı ile ilgili kararın 27 Ağustos 2023 tarihinde ele alınmasına karar verdi.

Rûdaw’a konuşan Yusuf Silewa, Belediye İthalat Yasası’nda yer alan “alkollü içeceklerin üretim, satış ve ithalatının yasaklanması” kararının anayasaya aykırı olduğunu belirterek, mahkemenin nihai kararı vermek için oturumu ertelediğini söyledi.

Irak resmi gazetesinde yer alan ve 2016 sonunda parlamento tarafından onaylanan Belediye İthalat Yasası’nın 14-1) maddesine göre, her türlü alkollü içeceklerin üretim, satış ve ithalatı yasak.

Yasaya göre, kararı ihlal eden herkes 10 milyon dinar (6 bin 600 dolar) ile 25 milyon dinar (yaklaşık 16 bin dolar) arasında değişen para cezası ödeyecek.

Karar, laik kesim başta olmak üzere bir bir çok çevre tarafından tartışılmıştı.