Irak Çevre Bakanı: Susuzluk gıda ve ulusal güvenliğimize tehdit oluyor

31-03-2022
Etiketler Casım Abdulaziz Irak Su Sorunu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Çevre Bakanı Casım Abdulaziz, ülkenin su kıtlığıyla ilgili ciddi sorunlarla boğuştuğunu dile getirerek, “Komşu Türkiye ve İran’dan gelen su kaynaklarında azalma var. Bu durum gıda ve ulusal güvenliğimize tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

“Düşük yağış, artan sıcaklıklar ve kuraklık seviyeleri ve buna karşı mücadele, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin öncelikleri arasında yer alıyor. Farklı alanları etkileyen su kıtlığı yaşadığımız bir gerçek. Irak, düşük su kaynakları, yetersiz yağışın yanı sıra, artan kuraklık ve çölleşme ile birlikte azalan tarım alanları ile iklim değişikliğini en fazla hisseden ülkelerden biri. Bunun gıda güvenliği ve ulusal güvenlik üzerinde doğrudan etkisi var” dedi.

Bugün, su kaynaklarına sahip komşu ülkelerle diplomatik müzakereler yolu ile çözüm aradıklarını anlatan Abdulkaziz, “Komşu Türkiye ve İran ile su gelirleri dağılımı konusunda ciddi sorunlarımız var. Sınır ötesi su konusu önemli. Biz komşu ülkelerle tarihi çıkarlara sahibiz. Bu ülkelerle tarihten beri Dicle ve Fırat nehirleri nedeniyle iki nehir arasındaki ülke olarak anılıyoruz. Su her şeyin kaynağıdır, insanların yaşamıyla ilgilidir. Nüfus artışına oranla azalan bir su gelirine sahibiz. Evet, komşu Türkiye ve İran’dan gelen su kaynaklarında azalma var ve bu dediğimi gibi, gıda ve ulusal güvenliğimize tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

“Su güvenliği yoksa gıda güvenliği de yok” diyen ve bu nedenle yaşanan göçe dikkat çeken Bakan Abdulaziz, “Iraklıların üçte biri geçimlerini tarım ve hayvancılığa borçluyken, su olmazsa tarım alanları çölleşmeye başlar ve insanlar hayatta kalmak için çoğu kentsel olmak üzere diğer bölgelere göçe başlar. Elbette bunun sosyal, sağlık ve ekonomik etkileri ve yanı sıra güvenlik üzerindeki etkileri de olacaktır. Irak'taki su kaynaklarının doğru yönetimi ile adil ve hakkaniyetli su temini için şüphesiz ciddi bir çaba göstereceğiz” yorumunu yaptı.

Basra, Misan, Zikar ve Musena gibi vilayetlerin su kıtlığını en çok hisseden vilayetler olduğunu belirten Casım Abdulaziz, “Maalesef şu anda tarıma elverişli arazi alanlarımız yeterli su kaynağı olmaması nedeniyle önceki yıllara göre yüzde 58 oranında küçüldü” bilgisini paylaştı.

Irak’ta artan nüfusa dikkat çeken Abdulaziz, geçen yıl nüfusun 1 milyon 300 bin kişi arttığını, buna paralel olarak ülkenin daha çok kaynak ve altyapı hizmetlerine muhtaç olduğunu söyledi.

Bakan Casım Abdulaziz, çözümün su kaynaklarının doğru kullanılması ve diplomatik yollarla çözüm üretilmesi geçtiğini vurguladı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli