Irak Federal Mahkemesi, alkollü içecekler yasasına yapılan itirazı reddetti

30-08-2023
Etiketler Irak Alkollü İçecekler Federal Yüksek Mahkeme
A+ A-

Haber Merkezi - Irak Federal Yüksek Mahkemesi, alkollü içeceklerin alım satımını yasaklayan ve bayilere büyük para cezaları uygulayan Belediye İthalat Yasası’nın 14’üncü maddesinin anayasaya aykırılığı olduğu yönünde yapılan itirazları reddetti.

Mahkeme yaptığı açıklamada, 27 Ağustos Pazar günü 2023 yılı Belediye İthalat Yasası’nın anayasaya aykırılığına itiraz eden davaları değerlendirdiğini ve mahkemenin yasanın 14’üncü maddesinin anayasaya aykırı olduğuna dair itirazları değerlendirdiğini kaydetti.

Mahkeme, kararda anayasal bir ihlal bulunmadığına, kararın salt çoğunlukla alındığına ve tüm makamları bağlayıcı olduğuna karar verdi.

Belediye İthalat Yasası’nın 14’üncü maddesinin ilk fıkrasında, her türlü alkollü içeceğin ithalatı, üretimi ve satışının yasak olduğu belirtiliyor. İkinci fıkra ise bu ürünleri ihlal eden kişilere 10 milyon dinardan az ve 25 milyon dinardan fazla olmamak üzere para cezası ile verilmesi hükmü yer alıyor.

Irak resmi gazetesinde yer alan ve 2016 sonunda parlamento tarafından onaylanan Belediye İthalat Yasası uzun süre raflarda kaldıktan sonra 20 Şubat 2023 tarihinde Irak Gazetesi'nde yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

Ancak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve Irak Parlamentosu Hristiyan Babilion İttifakı Başkanı Aswan Keldani, milletvekilleri Müller Mazin Yusuf, Leys Yusuf Silewa, Erşed Hayri Ali ve Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, kararın gözden geçirilmesini istemişti.

Şikayetçilerden biri olan Yusuf Silewa, Rûdaw'a, "Belediye gelirleri kanununun bu hükmüne ilişkin şikayetlerimizin Federal Yüksek Mahkeme tarafından reddedildiği konusunda bilgilendirildik ancak reddin gerekçelerini alamadık” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli