Koronavirüse rağmen binlerce kişi Aşure Günü törenlerine katıldı

30-08-2020
Rûdaw
Etiketler Kerbela Aşure Günü Irak
A+ A-

Haber Merkezi - Irak’ta yeni tip koronavirüse (Covid-19) rağmen Aşure Günü için on binlerce Şii Kerbela'ya akın etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta Irak'taki koronavirüs vakalarının “alarm verici düzeyde arttığı” uyarısını yaparak, toplu etkinliklerden kaçınılmasını önermişti. Ancak buna rağmen Irak’ta onbinlerce Şii, Aşure Günü etkinlikleri için Şiiler için kutsal kent Kerbela’ya akın etti.

Onbinlerce Şii, Kerbela kentinde Muharrem ayının onuncu gününde şehit edilen Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının anmasına katılmak için, salgın koşullarını gözönüne almadan bölgeye gitti.

MÖ. 680 yılında Kerbela Savaşı'nda Hz. Muhammed'in torunu ve Hz. Ali'nin oğlu İmam Hüseyin ile ailesi ve destekçilerinden 72 kişinin öldürülmesini anmak için her yıl Muharrem Ayı'nın 10. gününde Aşure Günü etkinlikleri yapılıyor.

Normalde dünyanın her yerinden milyonlarca Şii bu günde omuz omuza dua edip ağlamak için Hüseyin'in gömülü olduğu altın kubbeli İmam Hüseyin Türbesi'ne gidiyor.

Bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle önceki yıllara göre katılım düşük kaldı. Covid-19 tedbirleri alınsa da çok sayıda kişi türbeye yüzünü sürdü

Türbe dışında geniş alanlarda küçük gruplar halinde toplanan Şii hacılar siyah renkli matem kıyafetlerine bu yıl cerrahi maske ve eldiveni de dahil etti.

Gezici türbe yetkilileri ince hortumlarla kalabalıklara dezenfektan spreyi sıkarken maskesi bulunmayanlara maske dağıtımı gerçekleştirildi.

Türbeye girmeden önce ziyaretçilerin ateşi ölçülürken yere sosyal mesafeyi hatırlatan uyarılar yerleştirildi. Ayrıca kişilerin saygı ifadesi amacıyla duvarları öpmesini önlemek için geniş naylon örtüler kullanıldı.

Ancak türbe içerisinde alınan önlemlere rağmen birçok kişi İmam Hüseyin’in mezarının bulunduğu parmaklıklara maskelerini çıkartarak yüzlerini bastırdı ve ellerini sürdü.

Çok sayıda ağlayan kişi elleriyle yüzlerini sildikten sonra parmaklıklara dokundu.

İran'dan her yıl genellikle Aşure etkinlikleri için Irak'a on binlerce Şii gidiyordu. Ancak 21 bin ölümle Covid-19 nedeniyle en büyük darbe alan Ortadoğu ülkesi İran bu sene Aşure yürüyüşlerini, iç mekanda yapılan törenleri ve müzik performanslarını yasaklamış bunun yerine devlet televizyonlarından dini ritüeller yayımlanmıştı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in tek başına maskeyle dua ederken görüntüleri de basına servis edilmişti.

Başkent Bağdat’ın Kazımiye bölgesindeki İmam Musa el-Kazım’ın türbesinin yakınında da Aşure Günü törenleri düzenlendi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli