Bağdat’ta protestolar yeniden başladı: Sadr destekçileri ayakta

Erbil (Rûdaw) – Irak’ın başkenti Bağdat’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr destekçileri, bugün Tahrir Meydanı’nda toplanarak protesto gösterilerinde bulunuyor. Başbakan adayı Sudani'ye karşı eylem yapan Sadr yanlıları, Irak Parlamentosunu bastı. 

Sadr yanlıları, Bağdat’ta sabah gösteri düzenleyerek, İran destekli Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’yi protesto ediyor. 

Sadr destekçileri sabah erken saatlerde Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda toplandı.

Grup, Yeşil Bölge’yi basmak için beton bariyerleri yıkmaya başladı. Protestocular ardından kamu binalarının ve yabancı misyon binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'ye girdi.

 

 

60 kişi yaralı

Protestolar esnasında 2'sinin durumu ağır olmak üzere 60 kişinin yaralandığı kaydedilirken videolarda pek çok patlama sesinin duyulduğu görülüyor.

Göstericiler Parlamentoyu bastı

İran yanlısı yeni başbakan adayı Sudani'ye karşı meydana çıkan Sadr destekçileri, Irak Parlamentosunu yeniden bastı.

Kazımi’den açıklama

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ise süren protestolara ilişkin açıklama yaptı.

Kazımi açıklamasında Irak güvenlik güçlerinden protestocuları ve hükümet kurumlarını korumalarını isterken protestoculardan da eylemlerini “barış içinde” sürdürmeleri talebinde bulundu.

Koordinasyon Çerçevesi: Bağdat'taki olayları büyük bir endişeyle izliyoruz

Koordinasyon Çerçevesi ise protestolara ilişkin yaptığı açıklamada Bağdat'ta devam eden gösterilere karşı karşı gösteri yapılması çağrısında bulundu ve “Devlet kurumlarının ihlalinin arkasındaki tarafları kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

BM: Kaygılıyız

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), Irak'taki gelişmelere ilişkin bir mesaj paylaştı:

UNAMI mesajınd aşu ifadeleri kullandı:

“Yükselen tansiyon nedeniyle derinden kaygılıyız. Şiddetin önlenmesi için mantığın ve aklın sesine ihtiyaç var.

Bütün Iraklıların yararı için tüm aktörlerin gerilimi azaltması gerekiyor.”

Sadr destekçileri, dün Şii siyasi ve dini liderlerden Ammar el-Hekim’in başkanı olduğu Ulusal Hikmet Akımı’nın parti binalarını basarak kapılarına kilit vurmuştu.

Sadrcılar iki gün önce de Sudani’yi protesto etmek amacıyla yaptığı gösteriler sırasında Yeşil Bölge’yi basarak Parlamento binasına girmişti.