NECEF – Kuraklık tüm canlıları tehdit ediyor

30-07-2018
Rûdaw
Etiketler Necef Irak Kuraklık
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak’ın güney kentlerinde elektrik ve içme suyu sorununun yanı sıra kuraklık da ciddi bir sorun olarak hayatı olumsuz etkiliyor. Yerek halk kuraklığın tüm canlıları etkileyecek bir düzeye turmandığına dikkat çekiyor.

 

Necefli çiftçi Seyid Settar, “Çiftçiler yem ve su bulmak için danalarını satıyor. Hayvanlarımız susuzluktan ölüyor. Pis veya tuzlu su içmek zorunda kalıyorlar” diyor.

 

 

Fakat kentte kuraklıktan etkilenenler sadece insanlar ve evcil hayvanlar değil. Burada yaşayan hayvan, börtü böcek ve ot çeşitleri de kuraklığa karşı ölüm kalım mücadelesi veriyor.

 

Necef’in kırsal kesiminde halkın büyük çoğunluğu hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Durum böyle olunca köylüler kentlere göçetmek zorunda kalıyor.

 

Necef Çiftçiler Birliği Başkanı Ahmet İsavi, “Su yok, tarım yok. Hayvanlar ot yiyerek yaşıyor. Su olmayınca yeşillik de olmuyor. Birçok kişi hayvanlarının bir kısmını yaşatabilmek için diğer kısmını elden çıkarıp satıyor. Böylece bir süre sonra eldeki tüm hayvanlar satılmış oluyor. Bu yüzden halk köylerini terkediyor” diyor.  



 

Irak’ın güneyindeki Necef kentinde içme ve sulama suyu Fırat nehrinden temin ediliyor.

 

Türkiye ve Suriye’nin Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde inşa ettiği barajlar nedeniyle, Irak’ın güneyindeki bölgelerde su seviyesi oldukça düşmüş durumda. Bu durum da kuraklığın temel nedeni olrak görülüyor.

 

Iraklı yetkililer böyle süremesi halinde bölgede büyük bir insani felaketin yaşanacağına dikkat çekiyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli