Erbil (Rûdaw) - Irak Petrol Bakanı Gaz İşlerinden Sorumlu Yardımcısı İzzet Sabır, doğalgaz üretimini artırmayı ve yakılmasını azaltmayı amaçladıklarını belirterek, 2030 yılına kadar gazın tamamen işlenmesini hedeflediklerini vurguladı. Bakan Sabır, bu adımların ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Rûdaw TV Ekonomi Masası’na konuşan Irak Petrol Bakanı Gaz İşlerinden Sorumlu Yardımcısı İzzet Sabır, son 20 yıldır Irak hükümetinin petrolü çıkarıp satarken, doğalgazı çok fazla göz önünde bulundurmadığını ve büyük bir kısmının yakıldığını söyledi.
“Doğalgazın verimli kullanımı, elektrik üretimini artıracak”
Sabır, “2011 yılında, Irak'taki en büyük petrol şirketleri, küresel şirketlerle petrol projeleri başlattı, ancak gaz projeleri geri planda kaldı. Bu, gazın büyük ölçüde yakılmasına yol açtı. Şu anda, bir günde 3 milyar metreküp gaz üretiliyor, 2 milyar metreküp iç piyasada kullanılıyor ve 1 milyar metreküp gaz yakılıyor” dedi.
İzzet Sabır, gazın yakılmasının sebeplerinden birinin petrolün çıkartılması için gerekli olan basınçtan dolayı dışarıya atılması olduğunu belirterek, “Son üç yıldır, hükümetin gazla ilgili öncelikleri değişti. 2021 yılında yalnızca yüzde 53 gaz işlenebiliyordu, bugün bu oran yüzde 67'ye yükseldi. Yani, 50 yıl önce Irak'ta yakılan gazın yüzde 14'ü azaldı. Her bir yüzde dilimi, 1 milyar dolarlık bir tasarrufa denk geliyor” diye ekledi.
“Irak, gaz yatırımlarıyla 10 milyar dolar gelir hedefliyor”
Gaz üretimi için büyük bir yatırımın gerektiğini vurgulayan Sabır, “2020 ile 2030 yılları arasında Irak hükümeti, gaz üretimini artırmak ve yakıt tüketimini azaltmak için 10 milyar dolar yatırım yapmayı planladı. Ancak, bunun karşılığında 30 milyar dolar gelir elde edilmesi bekleniyor. Yani, gaz üretiminde 1 dolar harcadığınızda, 3 dolar gelir elde ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.
İzzet Sabır, Petrol Bakanlığı olarak doğalgaz üretimine yüzde 14'lük artış için 8 milyar dolar yatırım yaptıklarını kaydederek, “Bu 8 milyar dolar ile yüzde 14'lük bir artış sağladık ve 30 milyar dolar gelir elde ettik. Bunun yanı sıra, ülkenin ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde, 1 milyon ton LP gazı ihraç etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
“Hükümet, 2030’a kadar gazın yakılmasını sıfıra indirmeyi planlıyor”
Sabır, “Irak için bir planımız var; 2030 yılına kadar hiçbir gaz yakılmayacak. Her şey işlenmek üzere kullanılacak. Beşinci ve altıncı rafineri projeleri için uluslararası şirketlerle anlaşmalar yapıldı ve gaz işlenmesi için onlarla devam edilmek zorunda kalındı. Total gibi bir şirket, 2028-2029 yılları arasında Ertawi sahasında yıllık 600 milyon metreküp gaz işleyecek” dedi.
“Gaz, Irak’ın elektrik üretiminde kritik rol oynuyor”
Ülkede mevcut durumda elektriğin yüzde 40-50'sinin gazla üretildiğini kaydeden Sabır, bu oranın 10 yıl önce yüzde 20, 20 yıl önce ise yüzde 10 olduğunu söyledi. Sabır şu ifadeleri kullandı:
“200 milyon metreküp gazla 3.000 megavat elektrik üretilebilir. Bu 3.000 megavatın 500 megavatı doğrudan üretiliyor, geri kalan kısmı ise türbin ile üretiliyor. Isı verimi için başka bir santrale ihtiyaç duyuluyor. Ancak eğer petrol ve ham petrol ile çalışılırsa, bu mümkün olmaz. 200 milyon metreküp gazla 3.000 megavat, ancak petrol ve ham petrol ile sadece 1.000 megavat üretilebilir. Gazın verimliliği daha yüksek çünkü temiz ve daha uzun ömürlü bir santral sağlıyor. Eğer gazla çalışılırsa, santral ömrü 30-35-40 yıl olur. Petrol ve ham petrol ile çalıştırıldığında ise bu süre 20 yıl civarına düşer. Bu yüzden gazla çalışan bir santral çok daha verimli olur.”
Doğalgazdan 10 milyar dolar gelir sağlayabileceklerini kaydeden İzzet Sabır, “2030 yılına kadar bu miktara ulaşmayı hedefliyoruz. Fonlar hazır çünkü devletin bir kısmı bu işi yapıyor, örneğin Total gibi büyük şirketler. Total, gazın fiyatını düşürerek daha az gelir elde ederken, bu petrolün satılmasından elde edilen gelirle dengeleniyor. Bu gazı biz, özellikle Süleymaniye ve Kerkük gibi bölgelerde üretiyoruz, bu gazın çok daha fazlası Kerkük'ten çıkıyor” diye konuştu.
BP ile yapılan anlaşma
Irak hükümetinin Kerkük petrolü için İngiliz BP ile yaptığı anlaşma hakkında bir soruya yanıt veren İzzet Sabır, “BP, Kerkük ve çevresinde 4 büyük petrol sahasına sahip ve buradan gelen gelirleri yönetiyor. Ben de bir şekilde Kerküklüyüm. Kerkük için iyi bir şey olmalı, çünkü bu, gençler için iş fırsatları yaratacak. Ancak şu an Kürdistan ya da Bağdat’tan birinin gelip bu şirketlerle çalışması çok zor. Orada çalışan insanlar için iş olanakları sunulmalı, Kerkük’te de aynı şekilde. Bu proje dört büyük petrol sahasını ve çevresini kapsıyor. Şu an 300 bin varil petrol üretiliyor, bu miktar 450 bine kadar çıkabilir. 15-20 yıl sonra bu gaz miktarı artacak ve yeni projeler devreye girecek” değerlendirmesinde bulundu.
İzzet Sabır, “Kerkük, Musul ve bu bölgelerdeki tüm elektrik santralleri için gaz, yerleşim yerleri, fabrikalar ve sanayiler için dağıtılacak. Ayrıca, kondensat olarak, dizel üretilecek” dedi.
Irak’ın 2015 yılında taahhütte bulunduğunu ve 2030 yılına kadar gazın emisyonlarını azaltmayı taahhüt ettiğini belirten Sabır, “Biz de Petrol Bakanlığı olarak bu hedefe ulaşmak için sürekli çalışıyoruz ve 2030 yılına kadar bu hedefi tutturmayı umuyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın