KYB'li parlamenter: Ne şiş yansın ne kebap

29-11-2016
Rûdaw
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Şii Heşdi Şabi milislerinin yasallaştırılması Kürt parlamenterler tarafından farklı yorumlandı.

 

Rûdaw'a konuşan Irak Parlamentosu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Parlamenteri Newzad Resul, Kürt bloklarının resmi olarak yasayı reddetmediğini ifade ederek, “Sünnilerin bir bölümü bile kendi menfaat uğruna yasaya oy verdi” dedi.

 

Newzad Resul, “Bizim oylarımız sonucu değiştirmezde çünkü Şiiler çoğunlukta. Kürtler bu konuda 'Ne şiş yansın ne de kebap' deyimine göre siyaset yaptı” ifadesini kullandı.

 

KYB'li parlamenter, “Yasanın hem olumlu hem de olunmsuz yönleri var; Şii milislerin yasal bir boyut kazanması yasadışı eylemlerin önü kesilecek. Ancak gelecekte Kürtlere karşı düşmanlık yaparlarsa düzenli ve güçlü bir odu haline gelecek” diye konuştu

 

KDP: Endişeliyiz

 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Parlamenteri Şahawan Abdullah ise, “Şiilerin gelecekte yönetim şeklini değiştirmek için parlamentoya önerge sunmalarından endişe ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

 

Kürdistan için tehlikeli

 

Rûdaw'a konuşan Bağımsız Kürt Parlamenteri Adil Nuri, Şii milislerin dini bir fetvayla orduya yardım etmek amacıyla kurulduğunu hatırlatarak, “Heşdi Şabi'nin bir ordu boyutunu kazanması Kürdistan üzerinde de tehlike olabilir” diye konuştu.

 

Adil Nuri, “Şimdi oluşturulan İran'daki Besic milislerine benziyor. Heşdi Şabi IŞİD'den sonra ortadan kalmak süretiyle kuruldu ancak yasallaştırıldı. Şii dini liderliği savaş sonrası milisleri evlerine gönderecekti ancak parlamento buna engel oldu” dedi.

 

Bağımsız parlamenter, “Heşdi Şabi'in 50 milisten olan bazı birlikleri 500 milis olarak kaydedilmiş. Gerçekten sayıları 20 bini geçmezken maaş listesinde milislerin sayısı 120 olarak kaydedilmiş” diye belirtti.

 

Irak Parlamentosu, 26 Kasım'da Şii milis gücü Heşdi Şabi'ye yasal statü verilmesini öngören tasarıyı onaylamıştı.

 

Tasarı Meclis Başkanı Selim Cuburi başkanlığında, 208 milletvekilinin katılımıyla gerçekleşen oturumda görüşülerek oy birliğiyle kabul edilmişti.

 

Heşdi Şabi'nin, parlamentodaki Şii Ulusal Koalisyonu tarafından hazırlanan ve onaylanan yasayla "Irak emniyet güçlerinden biri olarak yasal statü kazanması ve başbakana bağlı silahlı bir kurum olması" kabul edildi.

 

Aynı zamanda başkomutan olan Başbakan Haydar Abadi'ye bağlı olacak ve Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilerek silahlandırılacak.

 

Heşdi Şabi milislerinin, polis ve orduya bağlı unsurlar gibi tüm mali ve hukuki durumu da sözkonusu yasayla garanti altına alındı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli