Kerkük’te düşürülen SİHA'ya ilişkin Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan açıklama!

Erbil (Rûdaw) – Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, Kerkük’te düşürülen SİHA’nın Türkiye’ye ait olduğunu doğruladı.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı sabah 10:39’da Kerkük’ün Tısın semtinde düşen SİHA’yla ilgili açıklama yayımlayarak, SİHA’nın Türkiye’ye ait olduğunu açıkladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün, 29 Ağustos 2024 Perşembe günü saat 09.00'da Irak Hava Savunması, Kerkük Harekat Komutanlığı bölgesinde bir insansız hava aracı tespit etti.

Takip edilen İHA’nın güzergahı ve hükümet karargâhının bulunduğu Kerkük şehir merkezine girdiğini öğrendikten sonra, önemli ekonomik merkezler ve hayati hedefler, tüm güvenlik birimlerinin yanı sıra Uluslararası Koalisyon Güçleri tarafından incelemeye alındıktan sonra söz konusu İHA’nın kimliği belirsiz olduğu doğrulandı.

Saat 10.30'da şehrin merkezine düştüğü fark edilen İHA'nın Türkiye’ye ait olduğu ortaya çıktı. Düşüşün nedeninin belirlenmesi kaza ve kazanın koşullarının ortaya çıkarılması amacıyla hava savunma ve drone operatörlerinden oluşan bir teknik çalışma ekibi oluşturuldu. Soruşturmanın detaylarını sizlere aktaracağız.”

Ne Olmuştu?

Bugün saat 10:39 sularında Türkiye’ye ait Aksungur SİHA’sının Kerkük semalarında Irak Hava Savunma Güçleri tarafından düşürüldüğü aktarıldı.

Yanarak hızla yere düşen Aksungur SİHA’sı itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Irak Hava Savunma Güçleri’nden yapılan açıklamada, Türkiye’ye ait bir SİHA’nın düşürüldüğü belirtildi.

Rûdaw'a konuşan Kerkük Emniyet Güçleri’nden bir kaynak da Irak Hava Savunma Güçlerinin Kerkük semalarında bir SİHA düşürdüğünü doğruladı.

Irak medyasına göre Aksungur SİHA’sı, Irak hava savunma sisteminin ateşlediği 4 uçaksavar füzesiyle düşürüldü.

Irak ordusu Kerkük Operasyonlar Komutanlığı da "izinsiz uçuş gerçekleştirdiği sebebiyle kimliği bilinmeyen bir İHA'nın düşürüldüğünü" açıkladı.

Öte yandan Kuzey Hava savunma Komutan yardımcısı Tuğgeneral Abdülselam Hammud Ramazan da Türk SİHA'sını Irak ordusunun düşürdüğünü doğruladı.