Koordinasyon Çerçevesi: Sadr'dan diyalog masasına dönmesini istiyoruz

Erbil (Rûdaw) – Koordinasyon Çerçevesi, Sadr Hareketi'ni ortak bir anlayışa ulaşmak için diyalog masasına dönmeye, dini ve siyasi merkezleri de "fitnenin" önlenmesinde öncülük etmeye çağırdı.

Bağdat’ta yaşanan çatışmaların ardından İran’a yakınlığı ile bilinen Şii çatı kuruluşu Koodinasyon Çerçevesi, Sadr Hareketi’ne diyalog çağrısında bulundu.

Sadr Hareketi'nden müzakere masasına dönmesi istenen açıklamada, ortak bir anlayış ve Irak halkının çıkarları temelinde hukuk ve anayasaya dayalı net bir plan için çalışma önerisinde bulunuldu.

Koordinasyon Çerçevesi, tüm siyasi ve dini merkezleri "fitneyi önlemek ve diyalog dili hakim kılmak" için harekete geçmeye çağırdı.

Açıklamada, "Devlet kurumları ile kamu ve özel çıkarlar korunmalıdır. Devleti desteklemeye ve korumaya devam edeceğiz" denildi.

Bağdat’ta çatışmalar arttı

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın “siyasetten çekildiğini” açıklamasının ardından, destekçileriyle güvenlik güçleri arasında Bağdat’taki Yeşil Bölge’de, ağır silahlarla süren çatışmalar başladı.

Havan topu ve diğer ağır silahların da kullanıldığı çatışmalarda güvenlik güçleri ve Sadr’a bağlı kişiler arasında ölü ve yaralıların olduğu bildiriliyor.

Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başkanı taraflara itidal çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Misyon Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, taraflara silahlı çatışma ve şiddetten uzak durması çağrısı yapmıştı.