Sadr siyasetten tamamen çekildi: Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Erbil (Rûdaw) – Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr, siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu. Sadr'ın bu kararı sonrası destekçileri sokaklara dökülürken Bağdat'ta sokağa çıkma yasağının ilan edildiği duyuruldu.

Şii dini ve siyasi lider Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Siyasi işleri bıraktığımı ve siyasetten tamamen çekildiğimi ilan ediyorum. Babamın mezarı, tarihi eser kurumuyla Sadr ailesinin müzesi hariç tüm kurumları kapatma kararı aldım" ifadesini kullandı.

Sadr açıklamasında, İran'da ikamet eden ve dün "mercilik görevine son verdiğini" duyuran Iraklı Şii dini mercilerden Ayetullah Kazım Hairi'yi de eleştirdi.

Sadr, Hairi'nin mercilikten çekilme kararını kendi iradesiyle almadığını savundu.

Irak'ta Sadr'a bağlı politbüro başta olmak üzere pek çok siyasi, ekonomik ve askeri kurumlar bulunuyor.

 

Karar sonrası Sadr destekçileri sokağa döküldü

Şii liderin 'siyasetten çekilme ve kurumları kapatma' kararı sonrası destekçileri sokaklara döküldü.

Sadr destekçisi bir grup, Yeşil Bölge’de bulunan Hükümet Sarayı önünde toplanarak hükümeti protesto etti.

Şii liderin destekçileri, alınan güvenlik önlemlerine rağmen beton bariyerleri yıkarak Hükümet Sarayı önünde toplandı.

Sadr yanlısı grup, burada protestolarla hükümet yetkililerini istifaya çağırdı.

Bağdat’ta sokağa çıkma yasağı

Öte yandan bugün Bağdat’ta artan gerginlik ve protestolar üzerine Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı bugün 15:30'dan itibaren Bağdat'ta kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Irak'ta Sadr’ın çağrısıyla protestolar başlamıştı

Irak'ta en büyük kitlesel tabana sahip Şii dini ve siyasi lider Mukteda Sadr, Ekim 2021'deki seçimden galip çıksa da hükümeti kuramamış, ardından grubundaki milletvekillerini istifa ettirerek siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi'nin, başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurması üzerine Sadr yanlıları protestolara başlamıştı.

Sadr'a bağlı kişiler, iki haftayı aşkın süredir Bağdat'taki Yeşil Bölge'de Parlamento bahçesinde oturma eylemlerini sürdürüyor. Parlamento, söz konusu eylemler nedeniyle toplanamıyor.

Sadr, anayasa, yargı yönetimi ve rejim değişikliğiyle erken seçim yapılmasını istiyor. Sadr'ın rakibi İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi ise buna Meclis'in karar vermesi gerektiğini belirterek söz konusu taleplere itiraz ediyor.

Şii Koordinasyon Çerçevesi destekçileri de Yeşil Bölge kapısında "devlet ve anayasayı koruma" gerekçesiyle oturma eylemlerini sürdürüyor.

Sadr, Koordinasyon Çerçevesi yöneticilerinin "masaya dönme" çağrılarını yanıtsız bırakarak, onlarla bir daha uzlaşı masasına oturmayacağını dile getirmişti.