Irak parçalanıyor mu?: Sünniler özerk bölge için çalışmaya başladı

29-07-2024
Rûdaw
Etiketler Irak Kürdistan Bölgesi Sünniler Kerkük Enbar Özerk Yönetim
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak’ta Sünni gruplar Kürdistan Bölgesi’ne benzer özerk bir bölge kurulması için girişimde bulundu. 15 Eylül 2024’te Enbar’da düzenlenmesi öngörülen kongre ile özerk bölgenin sınırları ve kentlerinin belirlenmesi bekleniyor.

Rûdaw’a konuşan Arap-Batı Bölgesi Kongresi Hazırlık Komitesi Başkanı Raad Süleyman "Kongreyi Eylül ortasında Enbar vilayetinde yapacağız. Bu amaçla bir komite oluşturduk. Komite Enbar, Diyala, Selahaddin, Musul ve Kerkük vilayetlerinden beşer üye olmak üzere toplam 25 üyeden oluşuyor” dedi.

Sünni temsilci Raad Süleyman şu anda kongre için hazırlıkların devam ettiğini, 15 Eylül’de Kürdistan Bölgesi yetkililerinin yanı sıra yabancı temsilcilerin de hazır bulunacağı bir kongre ile özerk bölgeyi ilan edeceklerini açıkladı.

Söz konusu Arap-Batı Bölgesi’nin esasen Irak’ı parçalamak olmadığını ifade eden Raad, "Arap-Batı bölgesine" beş ilin katılmasını istediklerini söyledi.

Irak 2005 yılında referandum ile kabul edilen anayasanın 119’uncu maddesine göre, bir veya daha fazla ilin, meclis üyelerinin üçte biri veya nüfusunun onda biri tarafından talep edilmesi koşuluyla, referandum sonrasında özerk bölge kurma hakkı bulunuyor. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli