Çoğu çocuk yüz binlerce Şii Kerbela’daki anmaya katıldı

Kerbela (Rûdaw) - Kerbela'da katledilen Hz. Hüseyin ve arkadaşları için anma töreni düzenlendi. Törene katılan çoğu çocuk binlerce kişi, ağıt ve mersiyelere eşlik etti.

Irak’ın Kerbela kentinde, Muharrem ayının 10. günü olan Aşure gününde Kerbela'da katledilen Hz.Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşı için anma töreni gerçekleştirildi.

Törene katılan binlerce kişi, okunan ağıt ve mersiyeler eşliğinde Hz.Hüseyin ve kardeşi Hz. Abbas'ın türbelerini ziyaret etti. Törene katılan çocukların sayısı da dikkati çekti.

Aşure törenlerine katılan 12 yaşındaki Hasan Haydar, bedenine vurduğu zincilerin kendisini koruyan kutsal bir eylem olduğunu söyledi:

"Hüseyin için kendimi zincirlediğim için bu bana sağlık veriyor, beni ve ailemi koruyor. Hasta olduğum zaman daha sağlıklı olmamı sağlıyor.”

Törene İran, Afganistan, Pakistan ve dünyanın dört bir yanında yüzbinlerce Şii Müslüman katıldı. Kerbela'da 46 dereceye ulaşan caıkta sokaklar hınca hınç doldu.

Kerbela'yı ziyaret eden Abbas Seyyid Şakir, "Çocukluğumuzda ailemiz bize bunu öğretti ve bizi hacca götürdü. Biz hep kervanlarla gelip gittik. Şimdi onlar yaşlandı ve biz onları buraya getiriyoruz" diyor.

Aşure havasının bir başka güzel olduğunu belirten genç, İmam Hüseyin'in memleketinin çamurunu sürenlerin rahatlayacağını çünkü bu toprakların mübarek olduğunu söylüyor.

Bu yılki Aşure kutlamalarına 4 milyondan fazla kişinin katılması bekleniyor. Katılımcıların büyük çoğunu ise kadın ve çocuklar oluşturuyor.