Irak IŞİD’in suçlarına UCM yolunu kapattı!

Erbil (Rûdaw) – Irak Parlamentosu, 18 Nisan günü Kürt parlamenterlerin katıldığı oturumda IŞİD’in azınlıklara yönelik işlediği suç dosyasının Irak Yüksek Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vererek sözkonusu dosyanın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) görülmesini engelledi.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Yasa Komisyonu üyesi Emin Bekir, “Irak, Roma Anlaşması’nı imzalamadığı için Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin üyesi değil. Adı geçen mahkeme, güvenlik meclisinin kararı veya Irak’ın resmi talebi olmadıkça, ülke içindeki mahkemeye verilen IŞİD’in işlediği suçların dosyasına bakamıyor” dedi.

Daha önce Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne (OHCHR) bağlı bir heyet Irak’a yaptığı ziyarette yüzlerce belgeyi inceledikten sonra BM Güvenlik Konseyi’nin IŞİD’in işlediği suçların dosyasını UCM’ye göndermesini talep etmişti.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Parlamentosu üyesi Dr. Ferset Sofi, IŞİD örgütünün Ezidilere karşı işlediği suçlarla Kürdistan’da işlediği suçların dosyasının hiçbir yerel mahkemeye verilmediğini belirtti.

Kürdistan Bölgesi hükümetinin IŞİD’e karşı savaşta örgütün işlediği suçların soykırım suçu tanınması için işlenen suçların belgeleri toplanması için bir heyetin kurulmasına karar vermişti.

Heyet 20 Kasım 2014’te IŞİD’in işlediği suçlar hakkında bazı belgeleri Lahey Adalet Divanı’na sunmuştu.

Rûdaw’a konuşan Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı ve IŞİD’in işlediği suçların soykırım olarak tanınması için kurulan heyeti üyesi Muhammed Hawdiyani, UCM’nin aylar öncesinde sundukları dosyaya olumlu yanıt verdiğini, suçların ‘soykırım’ olarak tanınması için de gerekli belgelerin mevcut olduğunu ifade etti.

Muhammed Hawdiyani, 16 Mayıs’ta Irak Cumhurbaşkanlığı, başbakanlığı ve parlamento başkanlığını ziyaret ederek, Irak’ın resmi olarak UCM’ni IŞİD’in azınlıklara karşı işlediği suçları almasını talep edeceklerini kaydetti.

Irak Parlamentosu’nun kararının dosyaların ilerlemesini olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Bakan Hawdiyani, “Ezidi katliamı soykırım suçu olarak tanınmazsa Kürtler olarak büyük bir insanı ve siyasi desteği kaybederiz ve bu Kürt meselesini olumsuz etkiler” dedi.

Hawdiyani, Bağdat’taki Kürt parlamenterlerin daha ciddi bir şeklide bu konusu üzerinde durması gerektiğini söyledi.

Irak Hükümeti, 17 Temmuz 1998’de BM Güvenlik Konseyi tarafından Lahey merkezli kurulan ‘daimi’ çalışacak Uluslararası Ceza Mahkemesi anlaşmasını imzalamayan ülkelerden biri.