Berhem Salih: Başbakan adayını belirlemek için 1 Şubat son gün

Bağdat (Rûdaw) - Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Parlamentoda çoğunluğu oluşturan siyasi partilere, 3 gün içerisinde sokağın da rıza gösterebileceği bir başbakan adayı belirlememeleri halinde, kendisinin bir kişiyi seçeceğini duyurdu.

Irak basınının Cumhurbaşkanlığından bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Berhem Salih, siyasi partilere, krize dönüşen başbakan seçimi için mektup gönderdi.

Salih mektubunda, parti ve grup liderlerinin 72 saat içerisinde sokağın da rıza gösterebileceği bir adayı belirlemelerini istedi.

İsteğinin yerine getirilmemesi halinde ise, Cumhurbaşkanlığı inisiyatifini ve anayasal yetkisini de kullanarak, hükümeti kurması için bağımsız birine teklifte bulunacağını bildirdi.

Berhem Salih mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“Kuşkusuz hepiniz Irak Cumhurbaşkanı’nın söz konusu krizi anayasa çerçevesinde milli bir görevi olarak çözme sorumluluğu olduğunu biliyorsunuz. İlgili gruplar 1 Şubat’a kadar aday belirlemezlerse anayasanın bana verdiği yetkileri kullanarak parlamentodaki çoğunluğun yanı sıra 'sokağın' da rıza göstereceği bir adayı belirleyeceğim.”

Irak’ta hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle Başbakan Adil Abdulmehdi 1 Aralık 2019’da görevinden istifa etmişti.

Göstericiler, bağımsız bir kişinin hükümete başkanlık etmesini istiyor.

Berhem Salih ise siyasi partilerin kendi adaylarını belirlemesi konusunda yaptığı baskıya karşın 29 Aralık 2019’da istifa edeceğini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etmeye hazır olduğumu ve bunu Parlamento’daki vekillerin onayına bırakacağımı bildiriyorum. Onlar (milletvekilleri)  halkın temsilcileri olarak uygun olana karar verecekler. Halka hizmet etmeyen bir mevkiden hayır gelmez."