Irak, İran’a saldırı sırasında hava sahasını ihlal eden İsrail'i BM'ye şikayet etti

Haber Merkezi - Irak hükümeti, İran'a saldırısı sırasında Irak hava sahasını ihlal eden İsrail'i Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayet etti.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi yaptığı yazılı açıklamada, 26 Ekim'de İran'a saldırısı sırasında Irak hava sahasını ihlal eden İsrail'i, BM Genel Sekreteri ve BMGK'ya şikayet ederek nota yazısı verdiklerini belirtti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin de Dışişleri Bakanlığına ikili stratejik çerçeve anlaşmasının şartları ve ABD'nin güvenlik taahhüdü uyarınca bu ihlale ilişkin olarak ABD tarafıyla iletişim kurma talimatı verdiği kaydedildi.

Irak Hükümet Sözcüsü Avvadi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Irak hükümeti, Irak'ın egemenliğine, bağımsızlığına ve topraklarının kutsallığına olan sıkı bağlılığını teyit ediyor ve bu ihlallerle mücadele etmek için çeşitli düzeylerde çalışıyor. Irak hava sahasının veya topraklarının diğer ülkelere, özellikle de komşu ülkelere saldırmak için kullanılmasına izin verilmeyeceğinin altını çiziyoruz. Bu da, Irak'ın bölgesel çatışmalarda topraklarının sömürülmesini önleyerek bölgede istikrarı sürdürme politikası izleme konusundaki istekliliğini ve anlaşmazlıkların diyalog ve karşılıklı anlayış yoluyla çözülmesine verdiği desteği yansıtıyor."

İran, İsrail'e iki kez doğrudan saldırdı

İran şimdiye kadar İsrail'e iki kez doğrudan saldırdı. İlki, Tahran'ın İsrail'i suçladığı Şam Büyükelçiliğine yapılan ölümcül saldırıya misilleme olarak yüzlerce füze ve insansız hava aracı ateşlediği Nisan ayındaydı. İkincisi, İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hamas lideri İsmail Haniye ve bir  Devrim Muhafızları Kolordusu komutanını öldürmesine misilleme olarak 1 Ekim'de gerçekleşti.

Önde gelen Iraklı Şii siyasetçi Hadi el-Amiri, ABD'nin Irak hava sahasını ihlal etmekten "tamamen sorumlu" tutulacağını söyledi. Amiri, "Amerikan askeri varlığının Irak'ta her türlü sona erdirilmesi ihtiyacı her zamankinden daha acil hale geldi" diye vurguladı.

ABD kuvvetleri, IŞİD ile mücadele için Uluslararası Koalisyon’un bir parçası olarak, Bağdat'ın daveti üzerine Irak'ın etrafındaki çeşitli üslerde konuşlandırılmış durumda. Görevin Eylül 2025'te tamamlanması planlanıyor.

Geçen ay, ABD ve Irak, IŞİD Karşı Uluslararası Koalisyon’un askeri görevini bir yıl içinde sona erdirmek için bir anlaşma yaptıklarını duyurdu. ABD birlikleri, Suriye'deki Koalisyon görevini desteklemek için 2026'ya kadar Irak'ta varlığını sürdürecek.

İran yanlısı Irak milis grubu Ketaib Hizbullah, “ABD'nin Irak hava sahasını kötüye kullanmasının sonuçlarına katlanması gerektiğini” öne sürmüştü.