Türkiye Büyükelçisi: Erbil-Bağdat ilişkileri bizim için son derece önemli

Erbil (Rûdaw) - Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, “Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkiler bizim için son derece önemli. Bağdat-Erbil arasındaki ilişkileri Türkiye-Irak ilişkileri açısından en önemli ayaklarından biri” dedi

Fatih Yıldız, Bağdat’ta düzenlenen “Rafideyin Güvenlik ve Ekonomi Forumu”na katıldı.

Rûdaw’a konuşan Yıldız, “Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkiler bizim için son derece önemli. Bağdat-Erbil arasındaki ilişkileri Türkiye-Irak ilişkileri açısından en önemli ayaklarından biri. Bu ilişkiler daha iyiye gitmediği sürece Türkiye-Irak ilişkilerindeki çeşitli konulardaki sıkıntılarımız devam edecektir. Bunlar ulaştırma, gümrükler, enerji nakil hatlarındaki sorunlar” ifadelerini kullandı.

Erbil ile Bağdat arasında şu anda başlayan diyaloğu olumlu bulduklarını belirten Yıldız, yapıcı bir şekilde farklı alanlarda süratle ilerleme sağlanabilmesi gerektiğini ifade etti.

Irak ile Türkiye arasında sınır güvenliğine değinen Yıldız, “Malum on yılları bulan PKK sorunumuz var. Bu aslında Türkiye’nin değil Irak’ın da önemli bir sorunu. PKK’nın bizce DAEŞ’tan hiçbir farkı olmamalı. Neticede bu ülkenin egemenliğini ihlal eden bir terör örgütünden bahsediyoruz. Yaptığımız sınır ötesi operasyonların hepsi uluslararası hukuk çerçevesinde terörün kaynaklarını Irak boyutuyla kurutabilmeye yönelik operasyonlar” diye konuştu.

Yıldız, Türkiye olarak her iki taraflada son derece yapıcı ilişkiler sürdürdüklerini kaydetti.

Hem Bağdat’la hem Erbil’le sağlıklı ilişkileri devam ettirdiklerini vurgulayan Büyükelçi Yıldız, sözlerine şunları ekledi:

“Özellikle enerji nakil hatları boyutunda Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının bir an önce yeniden faaliyete geçmesine ilişkin hususları gündemde tutmamıza devam etmemiz lazım. Biz gündemde tuttukça petrolün paylaşımı ve nakli konusunda Erbil ile Bağdat’ın sürdürdüğü diyaloğa önemli katkısı olacağını düşünüyoruz. Çünkü bu hat hayata geçirilmediği takdirde Irak’ın önemli bir ihracat hattı devre dışı bırakılmış oluyor.”

Yıldız, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının faaliyette olmasının Irak, Türkiye ve hatta Avrupa pazarlarının da çok ihtiyacı olduğunu söyledi.