Irak’ta petrol hırsızlığı şebekesine ceza yağdı

Erbil (Rûdaw) – Irak’ın güneyinde petrol boru hatlarını delerek petrol çalan ve sahte belge ile yurt dışına gönderen 12 şüpheliye 15’er yıl hapis cezası verildi.

Irak Yüksek Yargı Konseyi'nden yapılan açıklamada, ülkenin güneyindeki boru hatlarından petrol çalarak tankerlerle yurt dışına kaçıran ve bunun için sahte evrak düzenleyen 12 kişi hakkındaki karar davasının Basra Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldüğü belirtildi.

Şüphelilerin Irak'ın güneyinde petrol borularını delerek petrol çaldığı, sevkiyat için sahte izin belgesi düzenlediği ve tankerlerle Kürdistan Bölgesi üzerinden yurt dışına taşıdıklarının belirlendiğine yer verilen açıklamada, 12 şüpheliye 15’er yıl hapis cezası verildiği kaydedildi.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Şeffaflık Komisyonu üyesi Halid Rekani, “Bu dava, orta ve güney Irak'ta devam eden petrol kaçakçılığı sürecinin bir parçası. Bu bölgede petrol kaçakçılığı, petrol boru hatlarının delinmesi ve tankerlerle taşınması yoluyla yapılıyor" dedi.

Irak Ulusal Güvenlik Ajansı, 30 Aralık 2022'de Basra petrol sahalarından petrol kaçakçılığı yapan 49 şüphelinin yakalandığını açıklamıştı.

Söz konusu şüpheliler arasında petrol boru hatlarını korumakla görevli bir polis birimi de bulunuyor.

Şüphelilerin polislerin de yardımı ile boru hatlarını deldiği, sahte evrak düzenleyerek tankerlerle taşınmasını sağladığı ve bu yolla günlük yaklaşık 500 milyon dinar kazandığı belirtilmişti.