Haber Merkezi - Irak’ın başkenti Bağdat'ta 'Komşu ve Bölge Ülkeler İşbirliği ve Dayanışma Zirvesi' Türkiye, Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, İran, Mısır, Birleşik Arap Emirliği (BAE) ve Katar’ın yanı sıra, Fransa, ABD ve İngiltere’nin katılımıyla başladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Irak’ta düzenlenen "Komşu ve Bölge Ülkeler İşbirliği ve Dayanışma Zirvesi'ne" katılmak üzere başkent Bağdat'a geldi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Irak Başbakanı Mustafa Kazımi tarafından karşılandı.
Macron, resmi karşılamanın ardından ilk olarak Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile bir araya geldi ardında da Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüştü.
Macron: Fransa Irak ile işbirliğine hazır
Konuk Cumhurbaşkanı'nı karşılayan Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, düzenlenen basın toplantısında, Irak ve Fransa’nın IŞİD’e karşı ortak mücadele verdiğini ifade ederek Fransa’nın bu konudaki desteğini göz ardı edemeyeceklerini söyledi.
Kazımi, Macron'u "Irak'ın önemli bir dostu" olarak nitelendirerek, “IŞİD ve terör savaşında Irak ile Fransa’nın ortaklığı kesşiinlikle devam ediyor. Irak’ta demokratik değerlerin korunması için bu ortaklık devam edecektir” dedi.
Macron da IŞİD’in, Iraklıların kahraman mücadelesi sonucu hezimete uğradığını belirterek Irak’ın güvenliği ve istikrarına önem verdiklerini, Irak ile çeşitli alanlarda iş birliğine hazır olduklarını söyledi.
Irak’taki hükümetin erken seçim çabalarından memnuniyet duyduklarını dile getiren Macron, yerinden edilen Iraklıların evlerine dönmesini desteklediklerini kaydetti.
Zirve öncesi üst düzey güvenlik önlemleri alındı.
Zirvenin düzenleneceği, hükümet binalarıyla birçok yabancı misyon temsilciliğinin bulunduğu Yeşil Bölge'nin girişlerinde ve çevresinde çok sayıda askerin görevlendirildiği görüldü.
Ülkede ilk kez düzenlenecek zirve öncesi muhtemel saldırılara karşı da başkentteki askeri kontrol noktaları artırıldı.
Zirve toplantısına Türkiye başta olmak üzere Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, İran, Mısır, Birleşik Arap Emirliği (BAE) ve Katar’ın yanı sıra, Fransa, ABD ve İngiltere de davet edildi.
Zirvede Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Nayif Falah Mubarek de yer alacak.
Yeşil Bölge’deki Hükümet Sarayı’nda düzenlenecek zirveye çok sayıda yerli ve yabancı medya kuruluşu davet edildi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ize tarafların Suriye'de gösterdiği sert tavırlar nedeniyle davet edilmedi.
Hiçbir Arap devleti zirvedeki temsil düzeyini açıklamazken, İran ve Türkiye cumhurbaşkanlarının zirveye katılmayacağı öğrenildi.
Bağdat zirveye büyük önem veriyor
Irak Başbakanı Mustafa Kazımi zirveden önce yaptığı açıklamada, Ortadoğu’da yaşanan çekişmelere dikkat çekerek, bölgedeki ülkeleri çatışmalara son vermeye ve barışı sağlamaya davet etti.
Bağdat’taki zirvenin Irak'ın olumlu dış politikasının bir yansıması olacağını ifade eden Kazımi, Irak'ın her alanda işbirliği ve destek için tarihi rolünü geri getirmeyi amaçladıklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Berhem Salih de zirvenin bölgedeki gerilim ve krizlerin hafifletilmesine katkıda bulunacağını söyledi.
Salih, Irak'ın bölgede çok önemli bir ülke olduğunu ve herkesle dengeli ilişkilere sahip olduğunu vurgulayarak coğrafi konumu nedeniyle aktif bir unsur haline gelen Irak’ın bölgesel çıkarların buluşması için bir saha olduğuna işaret etti.
Irak Parlamentosu milletvekili ve Ekonomi Komisyonu üyesi Falah Hafaci de ülkenin resmi ajansı INA’ya yaptığı açıklamada, "Bağdat’ta düzenlenecek olan zirve Irak'ın komşu ülkeler ve tüm dünya ile ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacak" dedi.
Zirve’nin Irak halkı ve bundan sonra gelecek hükümetler için de çok önemli olacağına vurgu yapan Hafaci, "Zirvenin Irak ile komşu ülkeler ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olumlu, ekonomik ve yatırım konulu sonuçları olacak” diye konuştu.
Bölgesel konular ele alınacak
İran ile başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri arasındaki gerginliği yumuşatmak zirvenin önemli hedefleri arasında yer alıyor.
Yine Yemen’deki savaş, Lübnan’daki kriz, Suriye iç savaşı, bölgesel su krizi gibi konuların da zirvede gündeme gelmesi bekleniyor.
Zirvenin önceliği, birçok konuda farklı görüşe sahip ülkeleri aynı masada buluşturmak.
Irak Bakanlar Kurulu Sözcüsü Hasan Nazım, zirvede Irak’ın dış politikası, istikrarı ve ekonomisi ile komşu ülkelerle ikili ilişkiler, yatırım, enerji, iklim sorunu ve su krizi de dahil geniş bir yelpazede konuların ele alınacağını söyledi.
Nazım, zirve ile birlikte gerek bölgede gerekse de dünyada dikkatlerin yeniden medeniyetlerin beşiği olan Irak’a döneceğini belirtti.
Irak Başbakanı Danışmanı Hüseyin Allavi de, “Bölgede yıllardır böyle büyük bir organizasyon gerçekleştirilmemiş. İlk defa Bağdat’ta düzenlenecek olması Irak halkına, ekonomisine ve kalkınmasına fırsat sunacaktır” dedi.
Zirvede ayrıca ikili görüşmelerin de gerçekleşeceğini dile getiren Allavi, “Zirvenin başarısı için en uygun atmosfer yaratılacaktır. Çünkü Irak hükumetinin önceliği zirvenin sonuç alması ve Irak’ın yeniden bir bölgesel ve uluslararası aktör olarak dikkatleri üzerine çekmesi” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın