Sudani'den Kürdistan Parlamentosu seçimleri hakkında açıklama

3 saat önce
Rûdaw
Etiketler Muhammed Şiya es-Sudani Irak Lübnan Hizbullahı Lübnan İsrail Erbil Bağdat
A+ A-

New York (Rûdaw) – Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kürdistan Bölgesi'nde parlamento seçimlerine hazırlandıklarını ifade eden Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri güçlendirmeye çabaladıklarını söyledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Irak'ın iç politikalarına ve bölgesel krizlere dair önemli açıklamalarda bulundu.

Irak’ın siyasi sürecindeki ilerlemelere değinen Sudani, özellikle il meclis seçimlerinin yapılmasının ve Kerkük’te 2005 yılından bu yana yapılmayan seçimlerin yapılmasının önemini vurguladı.

Sudani, yaklaşık 10 yıldır yapılamayan il meclis seçimlerini gerçekleştirdiklerini belirterek, "Şimdi Irak Kürdistan Bölgesi'nde parlamento seçimlerine hazırlanıyoruz. Federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi hükümeti arasındaki ve eyaletlerdeki yerel yönetimlerle ilişkileri güçlendirmeye yönelik çabalarımız devam ediyor" dedi.

Anayasal haklar çerçevesinde, tüm Irak bileşenlerinin haklarının korunması ve ihtiyaçlarının karşılanması için çalıştıklarını ifade eden Sudani, adaletin yaygınlaştırılması ve çoğulculuk ilkesinin korunmasının hükümetinin öncelikleri arasında yer aldığını belirtti.

Gazze’deki kriz ve bölgesel gerginlikler

Sudani, Gazze'de yaşanan insani krize dair sert açıklamalarda bulundu. 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları "katliam" olarak nitelendiren Sudani, bölgede sivillerin ölmesine ve bu durumun yayılmasına dair endişelerini dile getirdi.

Gazze'deki çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşme tehlikesine işaret eden Başbakan Sudani, "Bölgedeki diğer devletleri bu kapsamlı savaşa dâhil etmeye çalıştılar ve Lübnan'a yönelik yıkıcı saldırı bunun son örneği oldu" dedi.

Sudani, uluslararası toplumu İsrail hükümetine karşı harekete geçmeye çağırarak, "İsrail'in bölgeyi kapsamlı bir savaşa sürüklemesini engelleyecek bir karar almanın hukuki, ahlaki ve uluslararası sorumluluğunun uluslararası toplumda olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Muhammed Şiya Es-Sudani, Birleşmiş Milletler kararlarına işaret ederek, İsrail’in 1701 sayılı BMGK kararını Lübnan’a saldırıya gerekçe olarak kullandığını, diğer yandan BM kararlarını ise uygulamadığını kaydetti.

İslam-Arap zirvesi hazırlığı

Irak Başbakanı, konuşmasında ayrıca Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı arasında İslam-Arap zirvesi için yürütülen hazırlıkları da gündeme getirdi.

Sudani, İslam ülkeleri liderleriyle yapılan görüşmelerde, Gazze'deki düşmanlığa karşı ortak bir duruş sergilemenin önemine vurgu yapıldığını belirtti.

Sudani'nin bu açıklamaları, Irak'ın hem iç politikada demokratik süreçlere yönelik reformlarına hem de bölgesel krizlerdeki tutumuna dair net mesajlar verdi.

Kürdistan’da seçimler

Kürdistan parlamento seçimlerinin 20 Ekim 2024’te yapılacak.

Söz konusu seçimleri önceki dönemlerde yapılan seçimlerden farklı kılan ise bu kez seçim sürecini Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu organize edip denetleyecek.

Geçmişte yürürlükte olan 11 sandalye kota sistemi bu seçimde olmayacak. Geçmişte 111 olan Kürdistan parlamentosunun sandalye sayısı Irak Federal Mahkemesi’nin kararıyla 100 sandalyeye düşürülmüştü.

Maliyeti 60 milyar dinarın üzerinde olan Kürdistan parlamento seçimlerinin tüm giderleri federal hükümet tarafından karşılanacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli