Musul’daki düğün salonu felaketi ile ilgili yeni gelişme

27-09-2023
Etiketler Musul Hemdaniye Düğün Salonu Yangın
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Hemdaniye’deki yangınla ilgili acil soruşturma komisyonu kurulması için talimat verdi. Sudani ayrıca İçişleri ve Sağlık Bakanları’nı da bölgeye gönderdi.

Musul’da Hristiyanların çoğunlukta yaşadığı Hemdaniye ilçesindeki bir düğün salonunda dün akşam yangın çıktı.

Musul Valiliği, can pazarına dönen yangında 114 kişinin öldüğünü, 150'den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

Ancak Irak İçişleri Bakanı Abdulemir eş-Şammari, 93 kişinin öldüğünü, 100’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Şammari, olay yerinde yaptığı açıklamada, söz konusu salonda güvenlik prosedürlerine uyulmadığını ve düğün sırasında kullanılan havai fişeklerin salondaki yangına neden olduğunu söyledi.

Sudani’den talimat

Öte yandan Irak Başbakanlık Medya Ofisi, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin yaşanan talihsiz yangının ardından tüm bakanlıklara, valiliklere ve devlet kurumlarına bir dizi acil önlem alma talimatı verdiğini duyurdu.

Buna göre,

- Yaralılara acil müdahalede bulunmak, kurtarma çalışmalarını denetlemek ve yardım sağlamak amacıyla İçişleri ve Sağlık Bakanları olay bölgesinde hazır bulunacak.

- Yetkili sağlık merkezleri, Irak içinde veya dışında yaralıların tedavisi ile ilgilenecek.

- Olayın nedenlerini tespit etmek ve ihmali bulunanların ortaya çıkarılması için derhal bir soruşturma komisyonu kurulacak.

- İlgili makamlar, mağdurların tespiti, ailelerinin hukuki, yasal haklarını güvence altına almak ve maddi tazminat sağlamak amacıyla liste hazırlayacak.

- Facia nedeniyle tüm devlet kurumlarında üç gün süreyle genel yas ilan edilecek.

- Tüm bakanlıklar ve valilikler diğer binalarda denetim yapacak ve güvenlik prosedürlerini denetleyecek.

- Sivil Savunma Müdürlüğü, valiliklerdeki tüm şubeleriyle birlikte, saha denetimleri ve yapı güvenliğine ilişkin prosedürleri teyit etmek için görevlendirilecek.

Yangınla ilgili 9 kişi gözaltına alındı

Öte yandan bugün olay yerinde gazetecilere konuşan Musul Ortak Operasyonlar Komutanı General Abdullah Ramazan, “Şu ana kadar 87 cenaze Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı, 136 kişi de yaralandı. Yaralılardan 15’i Erbil’e, 20’si Duhok’taki hastanelere nakledildi” dedi.

Yangının salon içerisinde kullanılan havai fişeklerden kaynaklandığını ve tavanın tutuşması ile birlikte büyük bir facia yaşandığını aktaran Ramazan, “Olayın ardından soruşturma başlatılmış, sorumlular hakkında inceleme başlatılmıştır. Salonda görevli 9 kişi gözaltına alınmıştır. Salon sahibi ise kaçmıştır” dedi.

General Abdullah Ramazan, salon sahibinin yakalanması için Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed’den destek istediklerini aktardı.   

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli