‘IŞİD’in kaçırdığı bin 400 Türkmen hala kayıp’

27-09-2022
Etiketler Türkmen Kurtarma Vakfı Ali Ekrem El Beyati IŞİD Musul Telafer
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Türkmen Kurtarma Vakfı Başkanı Ali Ekrem El Beyati, 2014 yılında IŞİD tarafından kaçırılan bin 400 Türkmenin akıbetinin bilinmediğini söyledi. El-Bayati, kaçırılanların bir bir kısmının Rojava’daki Hol Kampında, bir kısmının ise Türkiye'de olduğunu öğrendiklerini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Ali Ekrem El Beyati, Haziran 2014'te IŞİD tarafından Musul ve çevresinde kaçırılan Türkmenlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Derledikleri son verileri paylaşan El Beyati, “Örgüt Telafar ilçesine girdiğinde yaklaşık bin 450 Türkmeni kaçırdı. Bunlardan 450'si kadın ve kızlardı. 120'si 18 yaş altı çocuklardı. Şu ana kadar 50 kişi kurtarılabildi. Bunların yarısı kadın, diğer yarısı ise 25 yaş altı erkeklerdir” dedi.

Türkmen Kurtarma Vakfı Başkanı El Beyati Bayati, "Kaçırılanların akıbetini hala araştırıyoruz. Bazıları Suriye'nin Haseke kentindeki El Hol Kampı'nda. Onları bulup geri almak için çalışıyoruz. Diğerleri ise Türkiye’de ve bazıları ailelerin yanına yerleştirilmiş” diye belirtti.

Irak'taki IŞİD’den kurtulanlarla ilgili yasa kapsamında Türkmenlere hak verilmediğini ifade eden El Beyati, zamanında yasayı değiştirmek için çalıştıklarını söyledi

El Beyati, “Yasada açıkça Türkmen kadınlarından bahsediyor ancak Türkmen çocuklarından bahsetmiyor” dedi.

Türkmen yetkili, Irak hükümetini IŞİD'den kurtulanlara hakları gereği psikolojik ve mali yardım sağlama çağrısını yineledi.

2014'te Musul ve çevresini ele geçiren IŞİD, yüzlerce kişiyi öldürdü. Hala binlerce kişi kayıp.

Örgüt, 3 Ağustos 2014’de Şengal’e saldırarak 6 bin 417 Ezidi Kürt'ü kaçırdı. Şu ana kadar da 2 bin 717'sinin akıbeti bilinmiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli