Irak Başbakanı Sudani: Kerkük'te hiçbir bileşen ötekileştirilmemeli

Bağdat (Rûdaw) - Irak Başbakanı Sudani, Kerkük il meclisindeki Türkmen temsilcilerini Bağdat’taki ofisinde kabul etti. Sudani Kerkük’te hiçbir bileşenin ötekileştirilmemesi gerektiğini belirterek, halkın çıkarlarının her şeyin üstünde tutulması gerektiğini vurguladı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani Kerkük İl Meclisi Türkmen üyeleri Ahmed Remzi Kerim ve Sawsan Abdulwahid Şakir’i Bağdat’ta kabul etti.

Rûdaw'a konuşan Türkmen temsilci Ahmed Remzi Kerim, "Toplantı çok önemliydi. Başbakan, Kerkük yerel yönetiminin kurulmasına ilişkin görüşlerini açıkladı ve hiçbir bileşenin ötekileştirilmemesi gerektiğini söyledi. Muhammed Şiya Sudani, Kerkük yerel yönetiminin kurulması konusunda ısrarlarını dile getirdi" dedi.

Kerkük’teki yerel yönetimin idaresi için kentteki bileşenler arasında yönetimin dönüşümlü olarak yapılmasını desteklediklerini ifade eden Remzi, il meclis toplantısının yapılması için girişimlerinden dolayı Başbakan Sudani’ye teşekkür ettiklerini söyledi.

Görüşmeye ilişkin başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada Sudani’nin söz konusu görüşmeleri Kerkük’te özellikle hükümetin kalkınma, hizmetler ve yerel kurumların geliştirilmesine yönelik hükümet programlarının uygulanmasını hızlandırmak adına kentteki yerel hükümetin kurulması için başlattığı girişimlerinin bir parçası olduğuna dikkat çekildi.

 Sudani, Kerkük halkının çıkarlarını, seçimleri kazanan siyasi güçlerin her türlü anlaşmasının üstünde tutulmasından daha önemli olduğuna dikkat çekerek, Kerkük'teki ulusal ve toplumsal güçleri ötekileştirmeden, ekip halinde çalışmanın önemli olduğunu söyledi.

Irak başbakanı, Kerkük il meclisi üyelerini yerel bir yönetim kurmaya ve ekonomik durumu iyileştirmek, yeniden yapılanma ve hizmetleri güçlendirmek için gerekenleri yapmaya çağrısında bulundu.

Muahmmed Şiya Es-Sudani, geçtiğimiz gün Bağdat’ta Kerkük il meclisindeki Arap temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Rûdaw’a konuşan Arap Koalisyonu üyesi ve toplantıda hazır bulunan Salwa Ahmad, başbakanın kendilerine yakında Kerkük il meclisindeki Kürt ve Türkmen gruplarla ayrı ayrı görüşeceğini söylediğini söylemişti.

 Geçtiğimiz 11 Temmuz'da Kerkük il meclisi gecikmeli de olsa ilk toplantısını yaptı. Meclis tüzüğüne göre ilk toplantı yapıldıktan sonra 30 gün içerisinde meclis bir araya gelerek valiyi belirlemeli.