İtalya, Musul Barajı'nın onarımı için özel fon sağladı

27-06-2023
Rûdaw
Etiketler İtalya Musul Barajı Mususl Su Fon Finans desteği
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İtalya'nın Irak'taki en üst düzey diplomatı Maurizio Greganti, Dicle Nehri üzerine inşa edilen Musul Barajı'nın onarımı için özel finansman sağladıklarını ve Roma ile Bağdat arasında su kaynakları yönetimi konusunda “büyük bir işbirliği” olduğunu söyledi.

İtalya'nın Bağdat Büyükelçisi Maurizio Greganti, Irak devlet medyasına verdiği demeçte, "İtalyan hükümeti Musul Barajı'nın onarımlarını finanse etti ve baraj konusunda büyük başarı elde etti, çünkü işi İtalyan Trevi şirketi yürüttü” dedi.

1980'lerde karstik bir temel üzerine inşa edilen baraj yapısının istikrarı konusunda uzun süredir devam eden endişeler var ve uzmanlar olası bir çökmenin Dicle boyunca uzanan birçok kenti -Bağdat da dahil olmak üzere- sular altında bırakabileceği konusunda uyarıyor.

Baraj, 2014 yılında IŞİD tarafından kısa süreliğine ele geçirildi. Ancak şu anda bir İtalyan şirketi tarafından  restore ediliyor.

Büyükelçi Greganti göre, İtalya ve Irak su alanında büyük bir işbirliğine de imza atıyor. Roma, Irak Su Kaynakları Bakanı Aun Diab'ın girişimiyle nakanlık bünyesinde Ulusal Baraj Güvenliği Departmanının kurulmasına yardım etti.

Musul Barajı, Irak'ın halen en büyük barajı konumunda. Baraj tarım ve konutlarda kullanılmal üzere 11 milyar metreküp su depolayabilir. Ayrıca günde ortalama 580 megavat elektrik enerjisi üretiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.