Kürt parlamenter:Hükümet programında taleplerimiz arttı

25-10-2018
Rûdaw
Etiketler Irak Kürtler Abdulmehdi
A+ A-

Erbil (Rûdaw)- Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Üyesi Nehro Mahmud,“Kürtlerin talepleri Adıl Abdulmehdi’nin hazırladığı hükümet programında artmış durumdadır” dedi.

 

Başkent Bağdat'taki Başbakanlık Sarayı'nda bugün gerçekleştirilen törenle görevi selefi Haydar Abadi'den devralan Abdulmehdi, başında bulunduğu hükümetin göreve başladığını duyurdu.

 

Başbakan Abdulmehdi, meclisten onay alan kabinesinin görevine resmen başladığını belirterek, detaylı ve belli bir zaman takvimine bağlı şekilde bir hükümet programı hazırladıklarını söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan Nehro Mahmud,“Abdulmehdi’nin hükümet programında bazı taleplerimiz oldu. Bunlar petrol ve doğalgaz yasasının çıkartılması, Federal Meclis’in kurulması, 140. Madde’nin uygulanması, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde durumun normale dönüşmesi ve IŞİD’le savaşta tartışmalı bölgelerde halkın uğradığı zararın karşılanması”dedi.

 

Abdulmehdi, 121 sayfalık 4 yıllık hükümet programını hazırladı.

 

Söz konusu programda Kürdistan Bölgesi’ne yönelik şu maddeler yer aldı:

 

- Anayasaya bağlı kalarak, maddelerin uygulanması.  

-Hükümet, başta petrol, maliye ve tartışmalı bölgeler olmak üzere Kürdistan Bölgesi ile askıya alınan sorunların çözümüne önem vermektedir.

-Ordunun kent merkezlerinden çıkartılması.

-Petrol yataklarında üretim artması sürecinin hızlandırılması.

 

Abdulmehdi hükümetinde yer alan 22 bakandan 14'ü dün meclisten onay aldıktan sonra yemin ederek görevlerine başlamıştı.

 

Yeni kabinede İçişleri, Savunma, Planlama, Yüksek Öğretim, Eğitim, Adalet, Kültür ile Göç ve Göçmenler bakanlıkları seçilemedi.

 

Irak Meclisi'nde söz konusu bakanlıklar için 6 Kasım'da yeniden oturum düzenlenecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli