Musul’da IŞİD kurbanlarının yer aldığı toplu mezar bulundu

13 saat önce
Rûdaw
Etiketler Musul Irk IŞİD Toplu mezar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak'ın Musul vilayetinde, IŞİD'in öldürdüğü 14 kişinin yer aldığı toplu mezar bulundu.

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı’nın bildirdiğine göre, Telafer bölgesinde bir okulun temel atma kazısı sırasında toplu mezar ortaya çıktı.

Okulun inşaatında çalışan bir işçi durumu yetkililere bildirdi ve bölgeye görevliler yönlendirildi.

Güvenlik Medya Ağı’nın açıklamasında, "İlk inceleme, bu kalıntıların IŞİD suç çetelerinin 14 kurbanına ait olduğunu ortaya koydu" ifadeleri yer aldı. Açıklamada kalıntıların koruma altına alındığı ve kimliklerinin tespit edilmesi için ilgili yetkililere teslim edileceği kaydedildi.

IŞİD, 2014 yılında Irak'ta ilerleyerek ülkenin ikinci büyük şehri olan Musul’u ele geçirdi.

Örgüt 2014 yılında Musul’da kontrolü ele geçirdiğinde Şengal’de Ezidilere karşı da soykırım gerçekleştirdi. IŞİD mensupları sistematik olarak Ezidi erkekleri ve yaşlı kadınları öldürdü, genç kadınları ve çocukları da kaçırarak köleleştirdi. Binlerce kişi evlerini terk etti. Soykırımda 5 binden fazla Ezidi öldürüldü.

Şengal'de toplu mezarların açılması 2019'da başladı. Kazılar koronavirüs salgını sırasında durdu ancak Ekim 2020'de yeniden başladı.

Toplu mezarların açılması Irak hükümeti tarafından Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile koordinasyon içinde gerçekleştiriliyor.

Nisan ayında Şengal yakınlarında, IŞİD tarafından öldürülen Ezidilerin kalıntılarının olduğu değerlendirilen bir toplu mezar bulunmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli