Ninova'ya maymun girişleri yasaklandı

25-05-2022
Rûdaw
Etiketler Maymun çiçeği Irak Ninova
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak’ın ikinci büyük vilayeti Ninova’ya maymun girişi yasaklandı.

Rûdaw’a konuşan Ninova Veterinerler Başkanı Dr. Udey Abadi,  Bağdat Veteriner Müdürlüğü’nün onayı ile Ninova Vilayeti sınırlarına tüm maymun cinslerinin girişini yasakladıklarını açıkladı. Abadi, yasağın maymun çiçeği hastalığının hızla yayılması nedeniyle tedbir amaçlı aldığını söyledi.

Ne Irak ne de Ninova’da maymun çiçeği vakasına rastlanmadığını söyleyen Dr. Ubeyd Abadi, tedbir amaçlı maymunların kente girişinin yasaklandığını ve görülmesi halinde maymunlara el konulacağını ve şu anda ilde olanlar ise insanlarla temas etmelerinin önlenmesini sağlayacak şekilde izin verileceğini söyledi.

13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü tedirginliğe neden oldu. Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü son olarak Çekya'da da görüldü.

Maymun çiçeği virüsü ya da tıbbi ismiyle monkeypox virüsü insanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşıyor.

Ateş, yoğun baş ağrısı, şiddetli halsizlik gibi semptomlar ile kendisini belli eden maymun çiçeği virüsü, insandan insana damlacık, solunum, vücut sıvıları ve temas yoluyla geçebiliyor. Seyahat hastalıkları kategorisinde yer alan virüsün henüz kanıtlanmış, güvenli bir tedavisi bulunmuyor.

Maymun çiçeği virüsü için özel olarak geliştirilmiş bir aşı yok ancak çiçek hastalığı aşıları, maymun çiçeğine benzerlik taşıması nedeniyle iyi bir koruyuculuk sağlayabiliyor.

Son gelişmeler, çiçek aşısı ve ilacı üreten şirketlerin hisselerinin değer kazanmasına yol açtı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli